Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Irak ile olan ticari ilişkilerimizi değerlendirerek, daha ileri bir düzeye taşıyabilmek için farklı ürünlere yönelik yeni bir yol haritası oluşturmak istediklerini belirtti.
kolayca yatırım yapın
Türkiye-Irak İş Forumu’nda ele alınan konular hakkında konuşan Gülle, iki ülke arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi konulduğunu ve bu organizasyonun hedefe ulaşmada büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Türkiye’nin yaptığı toplam ihracatta, Irak dördüncü sırada yer alıyor.2018 yılında Türkiye’nin Irak’a 8,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, küresel ticaretteki ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini ifade etti.
Bu yılın ilk beş ayında Irak’a yapılan ihracatın 3,6 milyar dolar olduğunu ve yılın sonunda 12 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi. 20 milyar dolarlık hedef doğrultusunda ise ticarete konu olan ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Irak’ın ithal ettiği ürünlerin aynı zamanda üretici olmak istediğini ve Türk firmaları yatırıma çağırdığı bildirildi.Türkiye geliştikçe Irak’ın da gelişeceğini ifade eden Gülle, ürün kadar yatırımcı da ihraç edeceğimizi söyledi. Her sektörden yaklaşık 12 bin firmanın bu ülkeye ihracat yaptığını, Türkiye’nin burada tesisler kurarak hem üretici hem de ihracatçı ülke pozisyonuna gelebileceğini anlattı.
Irak’a ihraç edilen ürünlerin en başında; tavuk eti, yumurta ve buğday ununun yer aldığını, ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla yeni bir yol haritası oluşturulmak istendiğini aktardı. Irak’ın 2018 yılında 100 milyar dolarlık ihracat, 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini söyleyen Gülle, Türkiye’nin ithalat konusunda çok ciddi avantajlar sahip olduğunu sözlerine ekledi.
TİM Başkanı Gülle: Tarihi, coğrafi ve kültürel yakınlıklarımız, aramızda ticari iş birliğini daha da iddialı hacimlere taşımalı.Türkiye’nin hem kültürel hem de coğrafi açıdan avantajlı olduğunu belirten Gülle, bunların yanında bankacılık ve sigortacılık alanlarında sağlanan karşılıklı güvenin de ticaret geliştirilmesinde çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
Yeniden kalkınma ve imar sürecine giren Irak’ın yapılandırılmasında, Türk müteahhitlerinin çok önemli rol oynadığını sözlerine ekledi. Mayıs ayında 17 milyar dolar ile aylık ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını, bu gelişmelerin Orta Vadeli Plan’daki hedeflere ulaşma konusunda umut verici olduğunu dile getirdi.