Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

iPhone Fiyatları Tüketiciyi Alternatif Yollara İtiyor: Yurt Dışı Turları

Akıllı telefonlar üzerindeki yüksek vergiler başta olmak üzere çeşitli sınırlamalar, yurt dışından akıllı telefon getirmek için turlar düzenlenmesine neden oldu.
iPhone Fiyatları Tüketiciyi Alternatif Yollara İtiyor: Yurt Dışı Turları
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Akıllı telefonlar hemen herkes tarafından kullanılan başlıca ürünler halini alırken, yüksek fiyatlar tüketicilerin cebini yakacak seviyeye geldi. Apple’ın Eylül ayında tanıttığı iPhone 14 serisinin fiyatları, insanları farklı arayışlara itiyor.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre yurt dışından getirilen iPhone oranlarında büyük bir artış yaşandı. Akıllı telefonlar üzerindeki yüksek vergiler, taksit sınırlamasının bu durumda başrol oynadığı belirtiliyor.

Klonlanmış Telefon Sayısı Zirvede

Vatandaşların pasaport kaydı başvuruları, Kuzey Kıbrıs, Gürcistan gibi ülkelerde büyük artış kaydetti. Araştırmalar klonlanmış (IMEI numarası değiştirilmiş ya da kopyalanmış) telefon sayısında yeni bir zirvenin görüldüğüne işaret ediyor.

Tahminler 10 milyona yakın resmi satışa karşın bu yılın tamamında klonlanmış telefon sayısının 3,9 milyonu aşması bekleniyor. Pasaport kayıt ücretlerinde yeni yılda artış bekleniyor ve bu durumun getirilen telefon sayısını daha da artıracağından endişe ediliyor.

Yurt dışından getirilen yeni bir iPhone ile burada satışa sunulan model arasında 20 bin liraya yakın fiyat farkı oluşuyor. 128 GB’lık iPhone 14 Pro Max, 43 bin 999 TL’lik bir fiyat ile Türkiye’de satışa sunuluyor.

GCM Yatırım Banner

Aynı cihaz ABD’den satın alındığında ise 1.099 dolar yani güncel kur ile 20 bin 426 TL’ye geliyor. Yurt dışından getirilen cihazların pasaportlara kaydedilmesi ile bu fiyata 2 bin 732 TL ve Özel İletişim Vergisi ile 117 TL ekleniyor. Böylece fiyat 23 bin 275 TL’ye çıkıyor.

Tüketiciler aynı telefonu yurt dışından getirerek 20 bin TL’den fazla kar sağlıyor. 2019 yılında yapılan bir düzenleme ise başkasının telefonu ile IMEI kaydettirmenin önüne geçilmişti. Bu noktada Yunan Adaları, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs gibi ülkelerin kolay bir vize prosedürü sağlaması nedeniyle insanların günübirlik seyahatlerini beraberinde getirdi.

MOBİSAD Başkanı: Algılar Olguların Önünde

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, sektördeki algıların olguların önüne geçtiğişni belirterek, cep telefonu ithalatının, cari açığı artırdığına dair düşüncenin yanlış olduğunu belirtti.

Cep telefonun ülkeler açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Turnacı, “Bunu efektif olarak kullananlar yarının teknolojisinde söz sahibi olacak. Haliyle bu stratejik ürünün cari açığı artırdığı algısından ziyade katma değeri doğrultusunda değerlendirmek lazım. Ayrıca bahsedilen ürünün toplam ithalattaki payı da yüzde 1’in altında” diye konuştu.

Akıllı telefonlardaki vergi, taksit sınırı ve döviz fiyatlarındaki yükselişlere dikkat çeken Turnacı, bu ürünlere erişimin zorlaştığını ve insanların alternatif yollara yöneldiğini söyledi. Turnacı, klonlama sorununun 15 yıldır çözülemediğini belirterek, yüzde 35’ten fazla kayıt dışı olan bir sektörün ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Yüksek vergiler nedeni ile yurt dışında cep telefonu alma turları düzenlendiğini ve günübirlik ziyaretlerde alınacak ürünler için kullandırılan tüketici kredilerinin rekor kırdığını belirtti. Tefeci faizi ile telefon alanlar olduğunu sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.