ABD’li Intel dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. İşlemci pazarındaki yüksek payı bilinen şirket, son dönemde AMD ile olan rekabeti ile adından söz ettiriyor. Teknoloji devi geçtiğimiz günlerde 2020’nin ikinci çeyrek verilerini açıklamıştı. Paylaşılan raporda şirketin net karında yüzde 22’ye varan artış yaşandı. Teknoloji şirketlerinin çeşitli veri ihlalleri ile gündeme geldiği biliniyor.
Bu şirketler arasında son olarak Intel eklendi. Yapılan bir araştırma Intel’in şirket içerisinde bulunan gizli bilgilerin herkese açık bir dosya paylaşım platformuna sızdırıldığını ortaya koydu. Verilerde BIOS referans kodları ve Kaby Lake örnek kodlarının yer aldığı belirtiliyor. Intel mühendisleri ise herhangi bir siber saldırı ihtimalinin olmadığını düşündüklerini açıkladı.
Intel’de Veri Sızıntısı
İsviçreli yazılım mühendisi Till Kottmann, Intel’in şirket içi gizli verilerinin sızdırıldığını iddia etti. Bu verilerin dosya boyutunun ise 20 GB olduğu belirtiliyor. Sızdırılan dosyalar arasında şirketin bazı işlemcilerine ait tasarım bilgilerinin ve kaynak kodlarının bulunduğu ifade ediliyor. Bununla beraber BIOS referans kodları ve Kaby Lake örnek kodlarının da sızdırılan veriler arasında olduğu söyleniyor.
Intel exconfidential Lake Platform Release 😉
This is the first 20gb release in a series of large Intel leaks.
Most of the things here have NOT been published ANYWHERE before and are classified as confidential, under NDA or Intel Restricted Secret. pic.twitter.com/KE708HCIqu
— Tillie 1312 Kottmann #BLM 💛🤍💜🖤 (@deletescape) August 6, 2020
Aynı şekilde yeni nesil Tiger Like işlemcilere dair şema, araç ve yazılımların da sızdırıldığı iddia ediliyor. Kottman’a göre Intel’in yeterince korunmayan bir sunucusu üzerinden bu veriler sızdırıldı ve dosya paylaşım platformu Mega’ya yüklendi. Intel cephesinden gelen açıklamalarda ise sunucular yönelik bir saldırı olmadığı belirtildi.
Şirkete göre Kaynak ve Tasarım Merkezi’ne erişimi bulunan bir kişi tarafından bu veriler sızdırılmış olabilir. Intel’in oluşturduğu bir portal üzerinden iş ortakları kamuya açık olmayan belgelere erişim sağlayabilir. Teknoloji devi incelemenin sürdüğünü ve konuyla ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkarılacağını açıkladı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.