
Sosyal medya uygulamaları milyonlarca kullanıcısının ilgisini çekmek adına yeni özellikler geliştirmeyi sürdürüyor. Dünyanın en çok kullanılan sosyal mecralarının başında ise Instagram geliyor. Facebook’un sahibi olduğu platform kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye çıkaracak yenilikler üzerinde sürekli çalışıyor.
Yükselişi ile dikkat çeken bir diğer sosyal medya uygulaması ise TikTok olmakta. Son günlerde ABD’nin yasaklama haberleri ile gündemden düşmeyen Çinli uygulama milyonlarca kişi tarafından beğeniyle kullanılıyor. Instagram hızla yükselen TikTok’a karşı benzer bir format geliştirdi.
Şirket geçtiğimiz günlerde beklenen Reels özelliğini kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Reels ile kullanıcılar 15 saniyelik kısa videoları eğlenceli bir şekilde takipçileri ile paylaşabiliyor. Özelliğin sunulması ile beraber sahte beğeni ve izlenme satış oranlarında da büyük artış yaşandığı belirtiliyor.
Reels için Sahte İstatistik Satışları Yapılıyor
Instagram’ın Reels özelliğini kullanıma sunması ile beraber kısa süre içerisinde sahte izlenme rakamlarının satışa çıkarıldığı belirtiliyor. Bir botnet yöneticisi ise 80 hesaptan saatler içerisinde 11 milyon sahte izlenme siparişi aldıklarını söyledi. Açıklamayı yapan kişi bu satışlardan ne kadar para kazandıklarını söylemek istemedi. Ancak iyi bir araba ve ev alacak kadar kazandıklarını söyleyerek, yapılan satışlar hakkında fikir vermiş oldu.
Satış fiyatlarıyla ilgili de bilgiler veren yönetici 1000 izlenmeyi 5 dolara sattıklarını belirtiyor. Daha fazla ücret ödeyenler için sahte izlenme sayısı 500 bine kadar çıkarılabiliyor. Beğeni tarafında ise 1000 beğeni başına 15 dolar ücretlendirme yapılıyor. Botnet yöneticisi Bitcoin ile ödeme aldıklarını belirterek, ayrıca CashApp, PayPal ve kredi kartı üzerinden de işlem yaptıkların söyledi.
Yönetici bu şekilde 500 bin Instagram hesabı olan bir ağın yönetimini yaptığını belirtiyor. Reels üzerinden sahte istatistik reklamları ise mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yapılıyor. Yönetici müşterileri arasında yüksek takipçiye sahip fenomen hesapların da olduğunu belirtiyor. Bu hesaplar arasında 1.5 milyon takipçisi olan bir kişinin de olduğu söyleniyor.
Instagram Önlem Almıyor
Instagram’ın ise yapılan sahte satın almalara yönelik bir önlem almadığı, aksine bu durumdan memnun olduğu belirtiliyor.
Siber güvenlik araştırmacısı Andrea Stroppa ise yapılan bu işlemlerle ilgili değerlendirmesinde, “Ben ve ekibimin, yeni bir işlev olmasından ötürü bu bakış açısından Reels’ı çalışacak vakti yoktu ancak hiç şaşırmadım. Instagram’daki bot sorunu bilinen bir şey. Instagram, yıllar boyunca botlara karşı geliştirildi ancak henüz tam anlamıyla kazanamadılar. Sorun, uygulamanın güvenliği ve yapay zekâ tespit sisteminde” ifadelerine yer verdi.
Botnet yöneticisi ise yeni teknikler üzerinde çalıştıklarını belirterek, Reels özelliğini kendileri gibi insanların popüler hale getireceğini iddia etti.