
İngiltere’nin 30 yıllık devlet tahvili (gilt) getirileri yüzde 5,66’ya yükselerek 1998’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu oran, 2022’de Liz Truss’ın mini bütçe krizinde ulaşılan yüzde 4,70 seviyesinin de oldukça üzerinde.
Yatırımcıların ülkenin mali pozisyonuna dair artan endişeleri, tahvil piyasasında sert satışlara yol açıyor.
Maliye Bakanı Rachel Reeves, sonbahar bütçesi öncesinde 51 milyar sterline kadar olduğu tahmin edilen ‘mali kara deliği’ kapatma baskısıyla karşı karşıya. Ancak artan faizler, borçlanma maliyetlerini yükselterek bütçe yükünü daha da ağırlaştırıyor. Bu durum, bütçe kaygılarının faizleri yükseltip bütçe dengesini daha da kötüleştirdiği kısır döngüyü tetikliyor.
Tahvil satışı yalnızca İngiltere ile sınırlı değil. Fransa ve Almanya’nın 30 yıllık tahvil getirileri de 2011’den bu yana en yüksek seviyelerine çıktı. Ancak İngiltere yüzde 5,66’lık getiriyle Fransa’nın yüzde 4,5’in altındaki ve ABD’nin yüzde 5’in altındaki seviyelerine kıyasla daha kötü performans sergiliyor.
Sterlinde sert düşüş
Sterlin dolar karşısında yüzde 1’den fazla değer kaybederek 1,34 seviyesinin altına indi. GBP/USD paritesi, son iki ayın en sert günlük düşüşünü gösterirken, kritik destek seviyelerinin kırılması da dikkat çekiyor.
Euro karşısında da (EUR/GBP) son bir ayın en güçlü yükselişini kaydeden tek para, İngiltere’ye özgü risklerin öne çıktığını gösteriyor. Analistler, mevcut destek seviyeleri kırılırsa sterlinde daha fazla değer kaybı ihtimaline işaret ediyor.