İngiltere’de faaliyet gösteren Perakende Gıda Enstitüsü (IGD), hane halklarının ekmek, et, süt ürünleri gibi temel gıdalara daha fazla ödeme yapması nedeniyle fiyatların yüzde 15 oranında artacağını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Enstitü bugünkü raporunda fiyatların İngiltere Merkez Bankası (Bank of England-BOE) tahmininden daha fazla artacağı yönünde yorumuyla da dikkat çekti.
Büyük gıda marketlerine analiz sağlayan IGD, İngiltere’nin 1970’lerden bu yana en yüksek yaşam maliyeti baskısına maruz kaldığını belirtirken Ukrayna savaşını başlıca neden gösterdi. IGD Baş Ekonomisti James Walton, halihazırda hanelerin öğün atladıklarını belirtti ve gelecekteki tüketim görünümünün kasvetli olduğunu söyledi.
Rusya ve Ukrayna’nın Tüm Ülkelerin Gıda Piyasalarını Etkiliyor!
Enstitü, savaşın sadece İngiltere için değil aynı zamanda tüm dünya için tehdit olduğunu belirtti. Yorum, son dönemin savaş-gıda uyarıları arasına eklendi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü da son raporunda gıda endeksinin Mayıs’ta tüm zamanların yükseğine çıktığını açıklamıştı.
Kurumun baş ekonomisti, rapora atıfla Rusya ve Ukrayna’nın küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştirdiğini hatırlatmış, fiyatların yüksek kalacağını söylemişti.
Benzer şekilde IGD, hem Ukrayna hem de Rusya’nın önde gelen tahıl üreticileri konumlarını vurguladı. Her iki ülkenin birlikte küresel buğday ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturduğunu aktardı. Dolayısıyla savaşın dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde gıda fiyatlarında artış tehdidi oluşturduğunu ifade etti.
Yem ve Enerji Maliyetlerinin Gıdaya Darbesi!
IGD, ekmek gibi doğrudan tahıl kullanılan ürünler ile tavuk gibi tahılla beslenen hayvanlardan yapılan ürünlerin fiyatlarının yaz veya sonbaharda hızla artacağını bildirdi. Enstitüye göre hayvan yemi fiyatlarındaki artışların yaşanması tavuk üretimini azaltacak. Bu durumun tüketiciler tarafından hissedilmesi yalnızca birkaç haftayı bulacak.
Ukrayna’daki yollar, limanlar ve depolar savaşta ağır hasar gördü. IGD, bu olumsuzlukların ayçiçek yağı ve buğday üretimi üzerinde baskı yarattığını kaydetti. Bu nedenle ihracat hacminin “gelecek yıllarda” azalacağı konusunda uyardı.