
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), küresel piyasaların beklediği Haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre İngiltere’de enflasyon Mayıs’taki yüzde 3,4’ten Haziran’da yüzde 3,6’ya yükseldi. Beklenti yüzde 3,5 yönündeydi.
Bu, Ocak 2024 sonrası en yüksek okuma oldu. Aylık enflasyon ise önceki yüzde 0,2’den yüzde 0,4’e çıkarak yüzde 0,1’lik genel beklentiyi hayal kırıklığına uğrattı.
Çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,7 artış kaydetti. Mayıs’ta aylık yüzde 0,2 yıllık yüzde 3,7 seviyesinde kaydedilmişti.
Böylece tüm enflasyon göstergeleri tahminlerin üzerinde gerçekleşti.
ONS Baş Ekonomisti Richard Heys, veriler hakkında, “Enflasyon, Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemindeki çok daha büyük bir düşüşe kıyasla, yalnızca hafif bir düşüş gösteren motor yakıtı fiyatlarının etkisiyle yükseldi. Gıda fiyatları enflasyonu, geçen yılın Şubat ayından bu yana üst üste üçüncü ay en yüksek yıllık oranına ulaştı. Ancak 2023 başlarında görülen zirvenin oldukça altında kalmaya devam ediyor,” dedi.