
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini değerlendirdi. Brexit süreci tamamlandıktan sonra Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkinin çok daha iyi olacağını söyleyen Chilcott, ticaret hacminin de artacağına dikkat çekti.
Chilcott, AB’den ayrılma sürecinde ülke olarak oldukça zorlu bir süreç yaşadıklarını söyledi.İngiltere yarın gece, Türkiye saati ile 02:00’de AB’den resmen ayrılacak. Bundan sonra Avrupa parlamentosunda üyeleri bulunmayacak. 31 Aralık’a kadar ile uygulanan tüm kural ve yükümlülükler geçerliliğini koruyacak.
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, geçiş sürecinde AB ile yeni ayarlamaların müzakere edilmesi için zaman tanınacağını söyledi. Oldukça zorlu bir dönemi geride bıraktıklarını belirterek, “Şimdi hükümet hedeflerini gerçekleştirebiliyor. Umuyorum ki bu geçen zorlu zamanlardan sonra siyasi tarafta yaşanan açıklık ülkeyi yeniden bir araya getirir.” şeklinde açıklamada bulundu.
İngiliz hükümetinin olabildiğince çabuk sürede yeni ticaret kurallarını belirtmek istediklerini söyledi. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden de ayrıldığını hatırlayan Chilcott, Kanada ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına benzer bir anlaşma hedeflediklerini açıkladı.
İngiltere ile Türkiye arasında ticaretin %90’ı Gümrük Birliği üzerinden gerçekleşiyor.Bu nedenle bundan sonraki süreçte iki ülke arasında yapılacak ticaret anlaşmasının yeni ayarlamaları gerektirdiğini belirten Chilcott, Türkiye’nin 3. taraflarla serbest ticaret anlaşması yapabileceğini dile getirdi. İngiltere ve Türkiye arasında mevcut durumda 20 milyar doların üzerinde ticaret hacmi olduğunu ve bunun son 10 yıl içerisinde %50 arttığını açıkladı.
Şu ana kadarki ilişkilerin gayet başarılı olduğunu ve gelecekte de aynı şekilde devam etmesini beklediklerini söyledi. İngiltere’de iklim koşullarından dolayı tarım sektöründe çok fazla rekabet olmadığını, bu nedenle Türkiye’nin çok önemli bir pazar olduğunu ifade etti.
AB’den ayrıldıkları zaman Türkiye ile ilişkilerin çok daha özel olacağını söyleyen Chilcott, “Çünkü hem İngiltere hem de Türkiye AB dışında önemli güçler olacak. Bu da bizi birçok ortak paydada buluşturacak. Ortak birçok noktamız olması, örneğin her iki ülke de NATO müttefiki, iki ülke de Avrupa Konseyi kurucu üyesi, iki ülke de G20 ekonomisi. Bu sebepten ötürü ortak bir şeyler yapabileceğimiz alanları ele alacağız diye düşünüyorum.” dedi.