Fransa, Almanya ve İspanya’nın liderleri son aylarda Çin’i ziyaret ederek iş birliği çağrısında bulunarak ilişkileri iyileştirme yönünde adımlar atıyorlar. ABD ve İngiltere ise Çin’in kendi çıkarlarına yönelik büyüyen bir tehdit olarak görmeye devam ederek ülkeye daha sert bir şekilde yaklaşıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Çin’i barış zamanı tarihinin en büyük askeri yığınağı olarak adlandırdığı konuda daha açık olmaya çağırdı. Cleverly, Çin’in plan gizliliğinin trajik bir yanlış hesaba yol açabileceği konusunda uyardı.
İngiltere ulusal güvenlik endişeleri sebebiyle Çin yatırımını kısıtlayarak, Çin’deki artan askeri ve ekonomik atılganlıktan endişe duyduğuna işaret ediyor.
Çin’in son zamanlarda Sincan’da yaşayan Uygurlara yönelik tacizde bulunduğu iddia ediliyor. Londra’nın tarihi finans bölgesi olan Mansion House’da konuya ilişkin yorumda bulunan Cleverly, söz konusu muameleden İngiltere’nin tiksinti duyduğunu ancak Çin ile İngiltere’nin sağlam ve yapıcı bir ilişki kurması gerektiğini savundu.
Tayvan’daki Çin eylemlerini de değerlendirerek uyarıda bulunan Cleverly, özerk adanın işgal edilmesinin dünya ticaretini yok edeceğini öngördü. Mesafeninse küresel ekonomiye ve Çin ekonomisine yönelik yıkıcı darbeye karşı koruma sağlamayacağını belirtti.
İngiltere, Tayvan’ın Bağımsızlığına Karşı Çıkmalı
Reuters haberinde Çin dışişleri bakanlığından bir sözcünün açıklamalarına yer verdi. Sözcü bugün yaptığı açıklamada Tayvan Boğazı’ndaki barışa yönelik en büyük tehdidin, Tayvan’ın bağımsızlığının ayrılıkçı eylemleriyle yabancı güçlerin göz yumması ve desteği olduğunu kaydetti.
Çin, Tayvan’ın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve nihai birliği sağlamak içinse bölgede geniş çaplı tatbikatlar düzenliyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen bir basın toplantısında, “Birleşik Krallık, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumak istiyorsa, tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmalı ve Tayvan’ın bağımsızlığına ve ayrılıkçılığına kesin bir şekilde karşı çıkmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Çin ile diplomatik bağları olan ülkelerden tek Çin politikasını benimsemesini bekliyor. Bu anlayış çerçevesinde Tayvan’ın da bunun bir parçası olduğunu tanımasını talep ediyor.