İngiltere Merkez Bankası, Ağustos ayında dört yıldan uzun bir süredir ilk kez 25 baz puanlık indirim yaparken Eylül’de faizi yüzde 5’te sabit tuttu. Gelişmeler izlenirken uzmanlar faiz oranlarının daha önce beklenenden hızlı düşmesinin muhtemel olduğunu savundu. Nedeni önemli verilerin enflasyonist baskıların sonunda hafiflediğini göstermesi olarak açıklandı.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) için en önemli göstergelerden biri olan hizmet enflasyonu, Eylül ayında ücret artışının daha da düşmesiyle beklentilerin önemli ölçüde altında kaldı.
Salı günü itibarıyla para piyasaları, İngiltere Merkez Bankası’nın Kasım ayındaki bir sonraki toplantısı için çeyrek puanlık bir faiz indirimini tam olarak fiyatlamıştı ve Aralık toplantısında da aynı büyüklükte bir indirim yapılmasının yüksek bir olasılık olduğunu tahmin ediyordu.
Yani merkez bankasının gösterge faiz oranını yıl başındaki 16 yıllık en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’ten yıl sonuna kadar yüzde 4,5’e, daha sonra Mayıs 2025 toplantısına kadar yüzde 4’e ve Aralık 2025’e kadar yüzde 3,5’e düşürmesi bekleniyor.
Ancak Goldman Sachs’taki ekonomistler Pazartesi günü yayınladıkları bir notta faiz indirimlerinin “özellikle piyasa fiyatlandırmasının altında” olacağını öngördü.
Bunu, 2024’ün ikinci çeyreği için nötr reel faiz oranını (ekonomiyi tam istihdamla yüzde 2 enflasyonda gören) yüzde 0,8 olarak hesaplamalarına, İngiltere enflasyonundaki hızlı düşüşe ve BoE politika yapıcılarının ılımlı yorumlarına bağladılar.
Art arda iki 25 baz puanlık indirim öngören Goldman’ın tahminine göre İngiltere’de faiz Eylül 2025 gibi erken bir tarihte yüzde 3’e ve gelecek yıl Kasım ayında yüzde 2,75’e çekilecek.
Goldman’a benzer şekilde daha çok indirim bekleyen Moody’s Analytics’in kıdemli ekonomisti David Muir de geçen hafta bir notunda “Son veriler, Kasım ayında faiz oranlarında başka bir indirime dair beklentileri pekiştirdi. Ve enflasyonla ilgili olumlu haberler devam ederse, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını şu anda beklediğimizden biraz daha hızlı bir hızda düşürmesi mümkün” dedi.