
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından açıklanan verilere göre İngiltere’de onaylanmış koronavirüs vaka sayısı 74 bin 605, can kaybı ise 8 bin 958’e ulaştı. Ülkede Mart ayının sonundan bu yana sosyal mesafe kuralı gereği birçok yerde sokağa çıkma yasağı getirildi.
Daha önce yapılan açıklamada katı tedbir kurallarının en az Mayıs sonuna kadar süreceği söylenmişti. İngiltere koronavirüs vaka sayısı açısından ABD, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor.
Ancak yine de önlemlerin sıkı tutulması sayesinde vaka sayısında azalma sağlanması ve salgını daha çabuk kontrol altına almak isteniyor. Bir taraftan da salgınla mücadelede getirilen kısıtlamaların kaldırılması değerlendiriyor.
Salgının gidişatına bağlı olarak genç kesimde sokağa çıkma yasağının kademeli bir şekilde kaldırılması ve işgücü faaliyetlerinin sürmesi gerektiği değerlendiriliyor.
İngiltere’de Koronavirüsle Mücadele Tedbirleri 6 Aya Uzatılabilir
Sağlık görevlisi Jenny Harries, ülkedeki durumu tespit etmek için üç haftalık bir inceleme yapacaklarını fakat büyük olasılıkla önümüzdeki altı ay daha kısıtlamaların devam edeceğini dile getirdi. Sonrasında hayatın yavaş yavaş normale döneceğini ifade eden Harries, çok fazla belirsizlik olduğunu, bu durumu netleştirmek için en az 2-3 ay daha zamanın geçmesi gerektiğini kaydetti.
İngiltere’de salgının başladığı ilk günden bu yana sağlık sistemindeki zayıflık en büyük problem oldu. Başta Başbakan Boris Johnson’ın rahat tavırları, hiçbir müdahalede bulunmadan toplumsal bağışıklığın kazanılmasını bekleyeceği sözleri büyük tartışma yaratmıştı.
Ancak Johnson’ın bu sözlerinden çok kısa bir süre kendisinin de Covid-19 pozitif çıktığı açıklandı. İlk etapta evinde tedavi gören Başbakan, iki gün önce yoğun bakıma alınmıştı. Günlük test sayısının az olması, tıbbi ekipman eksikliği gibi daha birçok sebepten halkın tepkisini çeken İngiltere, bu şikayetlerin artması üzerine test sayısını artırdı.
Imperial College London’da profesör ve İngiliz hükümetinin bilimsel danışmanı Neil Ferguson ülkede getirilen kısıtlamaların öncelikle 20-30 yaş arası grupta kaldırılabileceğini söyledi. Bu yaş aralığına giren kişi sayısı tahmini 4,2 milyon civarında.
Söz konusu çalışmaya ilişkin hazırlanan raporda, “Bunlardan 2,6 milyon özel sektörde çalışıyor, bu nedenle bazı düzeltici önlemler alınmadığı takdirde, kamu sektöründeki çalışanlara kıyasla finansal açıdan çok sert bir şekilde etkilenmeleri muhtemel” ifadesine yer verildi.
Bilim insanlar salgını kontrol etmek amacıyla sosyal mesafe kurallarının şart olduğunu belirtese de bir yandan da ekonomi çarklarının devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’den Gönderilen Tıbbi Yardımlara İngiltere’den Teşekkür Geldi
1072 katılımcının yer aldığı ankette, %56’lık kesim İngiliz hükümetinin salgını yönetme şeklini beğenmiyor. Sosyal medyada ve birçok haberde gördüğümüz fotoğraflar aslında bu memnuniyetsizliğin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor.
Sağlık sisteminin beklenmedik şekilde zayıf olduğu görülen İngiltere’de doktorların ve sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Türkiye koruyucu tulum yerine çöp poşeti giymek zorunda kalan sağlık çalışanlarının yanında olduğunu göstermek için geçtiğimiz günlerde yardım paketi yolladı.
A400M flight for transfer of medical aid supplies from Turkey to United Kingdom has been conducted in accordance with Rapid Air Mobility clearance mechanism used for the first time to facilitate transit through Europe’s airspace at the speed of relevance.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 10, 2020
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi kargo uçağı, Londra’ya teslim edildi. Sağlık malzemeleri dolu olan uçağın İngiltere’ye inmesinin ardından İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott teşekkürlerini iletti.
#Koronavirüs ile mücadelede ön safta yer alan Birleşik Krallık sağlık çalışanları için hayati öneme sahip kişisel koruyucu ekipmanın, cömert tedariki için dostumuz ve müttefikimiz #Türkiye’ye sonsuz teşekkürler. ???? pic.twitter.com/aNjcXPO4tv
— Dominick Chilcott (@DChilcottFCO) April 10, 2020
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın maske, tulum, eldiven, gözlük gibi malzemelerin İngiliz heyetine teslim edildiği bilgisini geçti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı Johnson’a yazdığı mektup da yetkililere bu esnada teslim edildi.
Yapılan insani yardım her iki tarafı da mutlu ederken Ümit Yalçın, “Zor zamandan geçiyoruz. Biz de burada bu zor zamanları, İngiltere’de gözlemliyoruz. Başbakan Johnson’ın daha iyi olduğu haberini aldık, sevindik. Dostumuz ve stratejik ortağımız İngiltere’ye, böyle bir dönemde insani yardım yapmış olmak bizim için önemliydi.” şeklinde açıklamada bulundu.