
İngiltere ekonomisi diğer ülkelerden fazla olarak, coronavirüs salgınının yanında bir de Brexit meselesiyle uğraşıyor. Birleşik Krallık, geçtiğimiz günlerde Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzaladı.
Böylelikle Avrupa Birliği’nin gölgesinden de bir adım daha uzaklaşmış oldu. Başbakan Boris Johnson, Japonya ile yapılan anlaşmanın ülke için çok daha iyi olacağını söylese de uzmanlar bu konuda fikir ayrılıklarına düşmüş durumda.
Yılın ikinci çeyreğinde OECD ülkeleri arasında en büyük daralmayı kaydeden İngiltere’de işgücü istatistikleri açıklandı.
İngiltere’de Mayıs-Temmuz döneminde işsizlik oranı %4,1’e yükselerek beklentiyi karşıladı.
Bir önceki üç aylık dönem olan Nisan-Haziran’da işsizlik oranı %3,9 gelmişti. Son açıklanan veri 2018 yılının Ekim ayından bu yana gerçekleşen en yüksek oran oldu. 12 bin düşüş gösteren istihdam 32.98 milyona geriledi.
Bu alanda da on yıldan fazla bir sürenin en büyük çeyreklik düşüşü kaydedildi. Reuters anketine katılan analistler, istihdamda 125 binlik azalma bekliyordu. Bu bakımdan beklenenden çok daha az şiddette bir gerileme olduğu gözlendi.
Yapılan değerlendirmelerde açıklanan rakamlar üzerinde coronavirüs kaynaklı işten çıkarmaların tam sayısının yansımış olamayabileceği belirtildi. Bunda ise işten çıkarmaları engellemek için konulan kurallar sebebiyle çalışanların ücretsiz izne yollanmalarının rolü olduğu söylendi.
Anlaşmasız Brexit meselesiyle uğraşan İngiltere’de İç Piyasalar Yasa Tasarısı onaylandı.Parlamentoda yapılan ilk oylamada İç Piyasalar Yasa Tasarısı 263’e karşı 340 oyla kabul edildi. İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda arasındaki serbest ticaretin devam etmesini öngören yasa AB tarafınca istenmiyor.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, geçen hafta yaptığı açıklamada İngiltere’ye ay sonuna kadar süre tanıdıklarını söylemişti. Eğer iki taraf arasında bir ticaret anlaşması sağlanamazsa AB, Kuzey İrlanda ve İngiltere’nin geri kalanı arasında gıda nakliyatına engel getirme seçeneği üzerinde durabilecek.