İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, Batı’nın, 1945 ve 1980’de olduğu gibi kırılma noktasında olduğunu vurguladı. Batı üstünlüğünün gelecek dönemlerde son bulacağının altını çizdi.
Batı’da milyonlarca insanın temel ihtiyaçlarla mücadele ettiğini belirten Blair, enflasyonun reel ücretlerin düşmesine neden olduğunu belirtti.
Covid-19’un ve Ukrayna çatışmasının ekonomide sarsıcı etki gösterdiğini aktararak, bu duruma karşı uygulanan politikaların ekonomiyi sarstığını iletti.
Blair uygulanan politika için; “Varlığı olanları ödüllendirdi, olmayanları cezalandırdı ve kemer sıkma ile birleştirildi, toplumdaki en yoksulların bağlı olduğu hizmetleri durdurdu.” dedi.
Batı Hakimiyeti Yerini Çok Kutuplu Dünya Düzenine Bırakacak!
Yüzyılın en büyük jeopolitik değişiminin Rusya’dan değil Çin’den geleceğine değinen Blair, Batı’nın siyasi ve ekonomik egemenliğinin sonuna geldiğini söyledi. Dünya’nın çok kutuplu bir hal alacağını belirtti.
Çin’i dünyanın ikinci süper gücü olarak nitelendiren siyasetçi; Çin nüfusunun, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın toplam nüfusundan çok daha fazla olduğunu ifade etti.
Ekonomisinin de ABD ile eşdeğer olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Son yirmi yılda, dünya ile aktif ve başarılı bir ilişki yürüttü ve bu bağlamda geleneksel Amerikan müttefiklerinin bile pes etme konusunda derin bir isteksizliğe sahip olduğu bağlantılar kurdu.”
Modern Tarihte İlk Kez Doğu ve Batı Eşit Koşullarda
Blair, yeni bükülme noktasının 1945 ve 1980’den niteliksel olarak farklı olduğunu aktardı. Modern tarihte ilk kez Doğu ve Batı’nın eşit koşullarda olduğunu dile getirdi.
Tarihte yaşanılan iki bükülme noktasında da Batı demokrasisinin yükselişte olduğunu söyleyen Blair, şu an böyle bir yükselişin olmadığını belirtti.
Yakın zamanda Çin’in Tayvan’ı zorla almaya çalışabileceğinin ihtimallerinden bahsetti. Çin’in nüfuz için rekabet halinde olduğunu ve bunu agresif bir şekilde yaptığını söyledi.
Aynı zamanda Çin’in bu yükselişte yalnız olmayacağından söz etti. Müttefiklerinden birinin Rusya olacağını dile getirdi. İran’ın da bu yükselişte rol alabileceğine değindi.
Eski Başbakan Blair konuşmasında; Çin’e yönelik “güç artı katılım” olarak adlandırdığı politikayı öne sürdü. Sistemi ve değerleri korumak için güçlü ve birlikte olunması gerektiğini açıkladı. Mantık ve stratejinin tekrar eyere konması konusunda hatırlatmada bulundu.