
Dünya genelinde koronavirüs bulaşanların sayısı 8 milyon 275 bine dayandı. Tüm dünyanın ortak kabusu olan salgınla başından beri ciddi bir mücadele veren Birleşik Krallık, en fazla vakanın görüldüğü ülkeler listesinde 5. sırada yer alıyor.
Ülkede şimdiye kadar kaydedilen vakaların toplamı neredeyse 300 bine dayandı. 42 bine yakın insan ise hayatını kaybetti. Tüm bunların yanı sıra ekonomik açıdan da ciddi bir bunalıma giren ülkenin 2023’e kadar normale dönemeyeceği düşünülüyor.
Gelen her bir veri ekonominin mevcut durumu hakkında fikir verirken, birçoğunun kötüleşmeye işaret etmesi sürpriz olmadı. Çünkü aylardır süren salgın, daha önce görülmemiş bir şoka neden oldu.
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından bugün açıklanan Mayıs ayı TÜFE verileri, İngiltere’de enflasyonun %0,5 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi.
Bu seviye, İngiltere Merkez Bankası’nın hedeflediği seviye olan %2,0’lik enflasyon oranının oldukça altında geldi. Hatta hedefin çeyreğini yansıttı. Dolayısıyla pandemiyle sarsılan İngiltere’nin daha fazla teşviğe ihtiyaç duyup duymadığı konusunda soru işaretleri kafa karışıklığı yarattı.
Mayıs’ta 12 aylık enflasyon, sahiplerinin konut maliyetleri de dahil edildiğinde Nisan %0,9’daki seviyesinden Mayıs’ta %0,7’ye indi. Yayımlanan raporda, 12 aylık TÜFE’ye en büyük katkının rekreasyon ve kültür faaliyetlerinden geldiği belirtildi. Bu kalemin orana katkısı %0,23 oldu.
The consumer price inflation including owner occupiers’ costs (CPIH) 12-month rate was 0.7% in May, down from 0.9% in April 2020 https://t.co/77sI2VzPV3 pic.twitter.com/UHupTM9uxN
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) June 17, 2020
2019 yılının Mayıs ayına kıyasla %0,5 yükselen TÜFE, son 4 yıl içindeki en düşük seviyesini gördü. Öyle ki 2016 yılının Haziran ayından bu yana seviye bu derece düşük gelmemişti.
Deputy National Statistician for Economic Statistics @jathers_ONS said of today’s figures:
“The growth in consumer prices again slowed to the lowest annual rate in four years.”
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) June 17, 2020
Volatil gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyonun ise Mayıs’ta %1,2 olduğu öğrenildi.
Öte yandan İngiltere’de motorlu taşıt yakıtları ve kültür-eğlence mallarını ifade eden hobi ürünlerinin kaydettiği fiyat düşüşü, Nisan ve Mayıs aylarındaki 12 aylık TÜFE’nin düşmesine en fazla katkı sağlayan grup olarak öne çıktı.

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere son 10 yıllık zaman diliminde TÜFE’ye en fazla katkıyı konut ve hane halkı hizmetleri sağladı. Fakat son verilerde, hane halkının düşen elektrik faturaları ve yakıt fiyatlarından ötürü bu durum yön değiştirdi. Hobi ve kültür ürünleri 2017 yılından bu yana endekse katkı sağlayanlardan biri oldu.
Mayıs 2020 TÜFE’yi aşağı çeken kalemlerden birisi de %0,15 ile giyim ve ayakkabı sektörü oldu. Mobilya ve ev eşyaları ile ulaşım da yine verilerde aşağı yönlü etki yarattı.