İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dave Ramsden, Brexit sonrası finansal düzenlemelerin İngiliz finans sektörüne yardım etmeyeceğini söyledi. Londra’daki bir zirvede konuşan Ramsden, Brexit’in ardından İngiltere’nin finans sektörü için rekabet avantajı sağlamak amacıyla hafif dokunuşla düzenlemenin gündemde olmadığını dile getirdi.
BOE için odağın, özellikle de finansal krizin başlangıcından 11 yıl sonra, kurumun bireysel bankaların ve genel finansal sistemin sağlamlığını korumadaki temel misyonunda kalmaya devam ettiğini de vurguladı.
Doğru düzenlemeyi sürdürmenin inanılmaz derecede önemli olduğunu söyleyen Ramsden, bir tür rekabet gücü nedeniyle düzenleyici duruşu azaltmayı, krizden aldıkları ders olarak niteledi.“Bu aslında İngiltere finans sektörü için iyi olmayacak ve İngiltere’deki gelişen fintech sektörü için de iyi olmayacak” ifadelerini de ekledi. Konuşmasında merkez bankasının yapay zekayı ve şirketlerden toplanan verileri kullanarak bankacılık ve sigorta alanındaki teknolojik gelişmelere ayak uydurmasının önemini de tartışan Ramsden, böylece kurumun düzenleyici sürecinin bölümlerini daha kolay hale getirebileceğini aktardı.
İngiltere Merkez Bankası’nın finansal faaliyetlerin düzenlemesiz gölge bankacılık sektörüne kaymasını önlemek için gelişen fintech sektörünü de yakından izlediğini dile getiren Ramsden; “Fintech finansal hizmetlerdeki rekabetin artmasına yardımcı olabilirken, bu yeni çözümlerin bazıları faaliyetlerin ihtiyati düzenlemenin dışına taşınmasına da neden olabilir” diyerek uyarıda bulundu.
Dolayısıyla bu tür bir göçün finansal istikrar üzerindeki etkilerinin yanında Finansal Hizmetler Kurumu aracılığıyla denetlenen bankaların ve sigortacıların stratejik tepkilerinin analiz edilmesi gerektiğini savundu.
Finansal krizden bu yana İngiltere’de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olarak çıkan finansal teknolojinin BOE tarafından benimsendiğinin de üzerini çizdi.“Fintech, yeni oyuncuların ve iş modellerinin pazara girmesini sağlıyor. Bu rekabeti artırıyor, müşteri gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı oluyor, yetersizlikleri azaltıyor ve kurumların hizmet sağlama şeklini değiştiriyor” diyen Ramsden, yenilik dalgasının önümüzdeki yıllarda daha da yoğunlaşacağını öngördü.
Ramsden yapay zekaya, hem işin hem de ticaretin doğasında devrim yaratabilme potansiyeline sahip olduğunu söyleyerek işaret ederken aynı konferansta konuşan mark Carney de bir gün önce BOE’nin kurumu modernize etmenin bir parçası olarak şirketleri denetlemek için yapay zekanın nasıl kullanılabileceğine baktığını açıklamıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.