Birleşik Krallık Maliye Bakanı Philip Hammond, bozuk paraları ‘modası geçmiş’ olarak adlandırmasına rağmen 1 ve 2 penny’ler dolaşımda kalmaya devam edecek. Hammond bugün, “paranın geleceğini güvence altına almak ve gelecek yıllar için kullanılabilirliğini sağlamak” ifadeleri ile açıklamalarda bulundu.
Buna karşın 1 ve 2 penny bozukluklarının yüzde 60’ının yalnızca bir kez kullanıldığını, hatta yüzde 8’inin fırlatılıp atıldığını söylemişti. Bunun anlamı, Royal Mint’in yılda yaklaşık 550 milyon daha fazla para üretmesi gerektiğidir.
Küçük değişimin değeri tüm dünyada tartışılan bir durumdur. Avustralya 1990’lı yıllarda 1 ve 2 centlik bozuk paralarını dolaşımdan kaldırırken, Kanada 2013 yılında bakır madeni para üretimini durdurdu.
Euro Bölgesi 1 ve 2 cent üretimi yapmaya devam ederken, İrlanda gibi ülkeler bunlarla işlem yapmamak için fiyatları 5 cent’e yuvarlıyorlar.Royal Mint şirketi, 1 penny yapmanın ne kadar mal olacağını veya İngiltere’nin üretimi durdurmasıyla ne kadar tasarruf edeceğini hesaplamadı. Ama 1 penny yapmanın maliyetinin 1 penny’den daha düşük olduğunu açıkladı.
Döviz Kurlarını Canlı Takip Etmek için Tıklayın!
İngiliz penny’leri çelikten yapılır ve bakır kaplanır. Çelik fiyatları yıllar geçtikçe yükseldi ve bu durum Kanada’nın bakır kaplamalı çelik madeni paralarını 2012 yılında üretmeyeceğini açıklamasına neden oldu. Ancak Amerika’de 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre 1 cent üretmenin maliyetinin 1,8 cent olduğu anlaşıldı.
ABD cent’i çoğunlukla 150 yıldan fazla bir süredir bakırdan yapılırken, artan bakır fiyatları ile madeni paralarda kullanımı azaltıldı.Şimdi 1 cent çinkodan yapılıyor ve sadece yüzde 2,5 bakır içeriyor. Her ne kadar ironik bir durum gibi görünse de şimdi de çinko fiyatları yükseliyor. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, teknolojinin milyonlarca insan için bankacılığı dönüştürdüğünü kabul etti; ancak birçok insanın hala paraya güvendiği gerçeğini vurguladı.
İngiltere’deki 2,2 milyon insanın nakit paraya bağımlı olduğu, yaşlılarla kırsalda yaşayanların azaltmakta olan kullanımlara karşı en savunmasız taraf oldukları tahmin ediliyor. Britanya’da insanların yüzde 68’i artık bakır para taşımak veya harcamakla uğraşmıyor.
Yapılan bir araştırma ise Amerikalıların her yıl 62 milyon dolar bozuk para attığını ortaya koydu.Bunun nedeninin nakitsiz ödemelerin artmış olmasıdır. Nakit olmayan işlem sayısının 2021 yılına kadar dünya genelinde 875 milyardan fazla olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu henüz nakit paraların ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor.
ABD’de hala tüketici işlemlerinin yüzde 30’unu temsil eden en sık ödeme şekli nakit. İngiltere’de ise nakit, banka kartlarından sonra yüzde 34 ile en sık kullanılan ödeme türünü oluşturmaktadır. Küreselde ise 1,7 milyar insan bir bankaya veya benzer bir finans kurumuna erişemiyor.