
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına karar verilen referandumdan bu yana, ülkedeki banka ve finans kuruluşlarından yaklaşık 900 milyar sterlin değerinde varlık çıkışı oldu. New Financial’ın raporuna göre söz konusu tutar kadar varlık AB ülkelerine aktarıldı.
Merkezi Londra’da bulunan New Financial raporunda yer alan bilgiye göre, Brexit kararı İngiltere’deki birçok şirketi AB tarafına yöneltti.Yapılan açıklamada AB’den ayrılmasına karar verilmesinden bu yana varlık yönetim şirketlerinden 65 milyar sterlin, sigorta şirketlerinin ise 35 milyar sterlin değerinde varlık AB ülkelerine aktarılırken, 275 şirketin Brexit nedeniyle operasyonlarının bir kısmını İngiltere dışına çıkardığı belirtildi.
Söz konusu şirketlerin daha çok İrlanda’nın başkenti Dublin’i tercih ettiği öğrenildi. Referandumdan bu zamana kadar İngiltere’deki şirketlerin 100 tanesinin operasyonlarını Dublin’e, 60 tanesinin Lüksemburg’a, 41 şirketin Paris’e, 40 şirketin Frankfurt’a, 32 şirketin Amsterdam’a taşıdığı ifade edildi.
New Financial’ın Direktörü William Wright, işletmelerin Londra’dan AB’ye doğru kaymaya devam edeceğini söyledi.Önümüzdeki dönemlerde şirketlerin en az 5 bin çalışanı AB ülkelerindeki merkezlerine kaydırmasının beklendiği dile getirilirken, New Financial’ın Direktörü William Wright şirketlerin faaliyetlerinin AB’deki yere iştirakları üzerinden gerçekleştireceklerini aktardı. Son dönemde bu hususta karar alan kurumlardan, ülkenin en büyük bankalarından olan Barclays, müşterilerine ait 160 milyar sterlinlik varlığı ülke dışına taşımak için harekete geçmiş ve İngiliz Yüksek Mahkemesi’nden bu konu için izin çıkmıştı.
Ülkedeki finans sektörü toplam ekonominin yaklaşık %12’sini oluşturuyor. 2,2 milyon kişi bu sektörde çalışırken, bunların 700 bin tanesi sadece Londra kentinde yer alıyor. İngiltere 29 Mart tarihinde resmen Avrupa Birliği’nden ayrılmış olacak. İki taraf arasında bir anlaşma yapılmadan ayrılma sağlanması birçok şirketi tedirgin ederken, operasyonların AB’ye kaydırılarak önlem alınmasına devam ediliyor.
Elde edilen kaynaklara göre Deutsche Bank’ın 400 milyar Euro, JP Morgan’ın 200 milyar Euro, Goldman Sachs’ın 60 milyar Euro, Citigroup’un 50 milyar Euro, Morgan Stanley’in ise 40 milyar Euro değerindeki varlığı Londra’dan Frankfurt’a taşımaya karar verdiği biliniyor.