Hollanda merkezli bankacılık şirketi ING Group CEO’su Ralph Hamers, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının müşterilerini de etkilediğini söyledi. Frankfurt’ta düzenlenen bankacılık konferansında konuşan Hamers, ticaret savaşının ING Group üzerinde etkili olmaya başladığını belirterek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bazı müşterilerin satışların azalacağı yönünde söylemlerde bulunduğunu dile getiren Hamers, maliyetlerin artma ve dolayısıyla ürünlerinin rekabetçi olmama risklerinin olduğunu söylediklerini vurguladı.
Avrupa’nın en iyi bankacılık şirketlerinden olan ING’nin CEO’su müşterilerinin küresel ticaret tarifelerinden etkilenmeye başladıklarını söyledi.“Müşterilerimiz üretim hatlarının değiştirilmesi ve kar uyarılarının verilmesiyle, küresel ticaret tarifelerinin etkilerini hissetmeye başladı” diyen Hamers, bu açıklamaları Frankfurt’taki bankacılık konferansında Annette Weisbach’a yaptı.
“Açık olan gerçek şu ki ticaret savaşı, yatırım yapmak için üretici güvenine de tüketmek için tüketici güvenine de iyi gelmemektedir. Zaten ekonomik büyümeyi de halihazırda kötü etkilemiştir” dedi. Sonuçta, ticaret atışması dünya çapında birçok işletmeyi endişelendirirken ING Group CEO’su da benzer yorumlarda bulundu.
Buna göre Çin, 16 milyar dolar değerindeki ABD menşeli ürünlere % 25 gümrük vergisi kararını yürürlüğe sokmuş, söz konusu misillemenin Çin’in serbest ticaretini ve çoklu ticaret sistemini koruyacağının üzeri çizilmişti. Öte yandan, Temmuz ayında da her iki ülkenin 34 milyar dolarlık ek gümrük vergisi kararı duyulmuştu.
Tüm bunlar yaşanırken, Brexit gibi başka risk faktörleri de yatırımcıları ihtiyatlı tutuyor. Brexit konusunda en çok tedirginlik yaratan şey ise anlaşmanın zamanlaması ve doğasını çevreleyen belirsizlik olarak gösteriliyor. Fakat Hamers açıklamasında; şu anda Brexit’ten herhangi bir zararlı etki görülmediğine dair güvence verdi. İngiltere ekonomisinin gayet iyi bir şekilde büyüdüğünü söyleyen CEO, istihdamın da geliştiğini dile getirdi.
Belki bir miktar dalgalanma görülebileceğini bildiren Hamers; “fakat ben politikacıların bir anlama yapmak için gerekli sağduyuya sahip olduklarını umuyorum” dedi. Sonuçta, İngiltere’nin AB’den ayrılması için referandum 2016’da yapıldı ama kesin ayrılış tarihinin 29 Mart’ta olması bekleniyor. Yani müzakerecilerin Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti meselesi gibi görüşmeleri 6 ay içinde sonuçlandırması gerekiyor.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.