Almanya merkezli yarı iletken üreticisi Infineon CEO’su Jochen Hanebeck, şirketinin Asya’daki tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmak için sözleşmeli üreticilerin Avrupa’da daha fazla çip fabrikası kurmasını desteklediğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Hanebeck, Avrupa’da daha fazla kapasitenin kurulmasını memnuniyetle karşılayacaklarını belirterek, şirketinin özellikle 28 ila 12 nanometre aralığındaki çiplerle ilgilendiğini vurguladı. Alman yonga üreticisi Infineon’da şu anda toplam üretim hacminin yaklaşık yüzde 15’i Tayvan’dan geliyor ve bazı bileşenler yalnızca ada ülkesinden ithal ediliyor.
Dünyanın en büyük sözleşmeli üreticisi olan TSMC, Avrupa’da bir tesis için henüz karar vermediğini, ancak hiçbir seçeneğin dışlanmadığını belirtiyor. Avrupa Çip Yasası uyarınca, Avrupa Komisyonu 2030 yılına kadar kamu ve özel yarı iletken projeleri için toplam 15 milyar avro kaynak ayırdı.
Avrupa Birliği Çip Pazarında Yükselmeyi Hedefliyor
Komisyon, parayı 2030 yılına kadar Avrupa’nın son derece rekabetçi çip pazarındaki payını ikiye katlamak için kullanmak istiyor. Infineon önceki gün 300 milimetrelik üretim kapasitelerini genişletmek için doğu Almanya’nın Dresden şehrinde 5 milyar avroluk yeni bir fabrika planladığını açıklamıştı.
Yarı iletken şirketinin Dresden fabrikası için devlet desteğine bağlı olduğunu söyleyen Hanebeck, henüz bir finansman kararı verilmemiş olmasına rağmen siyasi işaretler aldığını kaydetti.
Almanya Ekonomi Bakanlığı ise Infineon tarafından açıklanan proje için devlet yardımı ve sübvansiyon yasası açısından finansman olanaklarının inceleneceğini bildirdi.