Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF’ten Konut Sektöründeki Bozulmaya Dair Uyarı

IMF, konut fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, merkez bankalarının faizleri artırdığı sürece sektörün daha da bozulacağını bildirdi.
IMF’ten Konut Sektöründeki Bozulmaya Dair Uyarı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) düzensiz konut fiyatlarına dair bir değerlendirme yaptı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre konut fiyatları 2015 yılından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. IMF, bazı Avrupa ülkelerinde konut piyasalarında aşağı yönlü bir düzeltmenin olduğunu, merkez bankalarının faiz oranlarını artırmaya devam etmesi halinde bu düşüşün daha da hızlanabileceğini bildirdi.

Gayrimenkul piyasalarında düzensiz düzeltmelerin, daha geniş finansal sıkıntılardan kaçınılsa bile yine de gerçekleşebileceği söylenen değerlendirmede, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve İsveç’te konut fiyatlarının geçen yıl yüzde 6’dan fazla düştüğüne dikkat çekildi.

IMF tarafından yapılan açıklamada, “Piyasalar enflasyon risklerini yeniden fiyatlandırırsa ve finansal koşullar beklenenden daha fazla sıkılaşırsa, konut fiyatlarındaki düşüşler hızlanabilir. Bu fiyat düşüşlerinin hanehalkı ve banka bilançoları üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.” şeklinde bir ifade kullanıldı.

Faiz Oranları Arttıkça İpotek Ödemeleri Artacak

Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları yüksek enflasyonla mücadele etmek için bu yıl faiz oranlarında artışa gitti. IMF, faiz oranlarının artmaya devam ettikçe konut sektöründe ipotek ödemelerinin de artabileceğine dikkat çekti.

Sonuç olarak ipotek sahiplerinin bazı durumlarda kredilerini geri ödemede zorluk çekeceğini, bunun da doğrudan bankaları olumsuz etkileyeceğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Konut fiyatlarındaki düşüşün sadece yüksek borçlu ülkelerde olmadığı, dünyanın genelinde ele alınması gerektiği ifade edildi.

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, sektörün stres testlerinden geçirilmesi ve çok dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini söyledi.

Raporda ayrıca “İngiltere ve Euro Bölgesi bankalarında ortalama sermaye ve likidite tamponları tatminkar seviyede olsa da son bankacılık krizi likidite sıkışması ve finansal stresin ne kadar hızlı su yüzüne çıkabileceğini gösterdi. ” ifadesine de yer verildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.