Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF’nin Küresel Ekonomi Uyarısında 2. Dünya Savaşı Vurgusu!

IMF Başkanı, küresel ekonominin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sınavını verdiğini söyleyerek zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalışma çağrısı yaptı. İşte detaylar;
IMF’nin Küresel Ekonomi Uyarısında 2. Dünya Savaşı Vurgusu!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Kristalina Georgieva, artan endişeler ortasında küresel ekonominin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sınavıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Georgieva’nın yorumları, dün başlayan Dünya Ekonomik Forumu sırasında geldi.

Rusya-Ukrayna savaşı, Covid-19 salgını, finansal piyasalardaki oynaklığın ani yükseliş ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kalıcı tehdidin birleşimiyle IMF, dünyanın olası bir felaketler birleşimi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Jeoekonomik parçalanmaya karşı uyarıda bulunarak buna karşı koymak için çağrıda bulundu.

IMF Başkanı, gıda ve diğer ürün kıtlıklarının giderilmesi, büyümenin önündeki engellerin kaldırılması ve iklimin korunması gibi acil küresel sorunların yalnızca uluslararası işbirliği ile ele alınabileceğinin üzerini çizdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin pandemiye eşlik ederek kriz üzerine kriz yarattığını belirtti. Yüksek gıda ve enerji fiyatlarının dünya genelinde hanehalklarını ağır şekilde etkilediğini anımsatarak finansal koşulların sıkılaşmasının, yüksek borçlu ülkeler, şirketler ve aileler üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu ekledi.

“Buraya nasıl geldik?” diyen IMF Başkanı, ticaret, teknoloji standartları ve güvenlik konularındaki gerilimlerin yıllardır arttığını, büyümeyi ve mevcut küresel ekonomik sisteme olan güveni baltaladığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

IMF araştırmasına göre ticaret politikalarındaki belirsizlik tek başına küresel gayri safi yurtiçi hasılayı 2019’da yaklaşık yüzde 1 oranında azalttı. Ve Ukrayna’daki savaş başladığından beri, gözlemler yaklaşık 30 ülkenin gıda, enerji ve diğer önemli emtia ticaretini kısıtladığını ortaya seriyor.

Daha fazla parçalanmanın ülkeler için çok büyük maliyetler anlamına geleceğini belirten IMF Başkanı, sadece teknolojik parçalanmanın bile birçok ülke için GSYİH’nin yüzde 5’i kadar kayıplara yol açabileceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Ancak birlikte çalışarak sorunların ele alınabileceğini de söyledi. Küresel sistemde güvenin yeniden oluşturulması için dört öncelik olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

  • İlk olarak, dayanıklılığı artırmak için ticareti güçlendirmek.
  • İkincisi, borçla başa çıkmak için ortak çabaları hızlandırmak.
  • Üçüncüsü, sınır ötesi ödemeleri modernize etmek.
  • Dördüncüsü, iklim değişikliğiyle yüzleşmek.

Parçalanmanın en yıkıcı biçimlerine hitap edecek sihirli bir çözüm olmadığını ancak ortak endişeler üzerinde birlikte çalışarak daha güçlü, daha kapsayıcı bir küresel ekonomi oluşturmaya başlanabileceğini söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.