Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF İhtiyaç Duyan Ülkeler için Yeni Finansman Desteğini Duyurdu

IMF coronavirüs için kısa vadeli likidite hattı oluşturdu. Düşük gelirli ülkeler için 18 milyar dolarlık kredi kaynağı aradıkları bildirildi.
IMF İhtiyaç Duyan Ülkeler için Yeni Finansman Desteğini Duyurdu
Son Güncelleme: 
Yorum

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 137 bin 78’e ulaştı. Ülkeler salgını kontrol altına almak için ilaç denemelerinin yanında, yayılmasını önlemek için maske başta olmak üzere birçok tıbbi malzemeye ihtiyaç duyuyor.

Ancak asıl ihtiyaç hastaların tedavi edilmesinde sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve duran iş faaliyetleri nedeniyle hanehalkının ve işletmelerin ekonomik anlamda desteklenmesi olarak önce çıkıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), daha önce elinde yeterli ABD Hazine tahvili olmayan ülkelere dolar fonlaması sağlamak gibi çeşitli desteklerde bulunmuştu. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, son açıklamasında Covid-19 salgınıyla mücadele eden ülkeler için Kısa Vadeli Likidite Hattı‘nın (SLL) kurulmasını onayladıklarını açıkladı.

IMF, küresel finansal güvenlik ağını daha da güçlendirmek amacıyla Kısa Vadeli Likidite Hattı’nı kurdu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Fon AçıklamasıBaşkan Georgieva, onaylanan kredi hattının kısa vadeli ödemeler dengesi desteğine ihtiyaç duyan üye ülkeler için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Likidite hattının kısa vadeli orta düzeyde ödemeler dengesi desteğine ihtiyaç duyan çok güçlü politikalar ve temelleri olan üye ülkeler için yenilenebilir bir geri dönüş durağı olduğu kaydedildi.

Georgieva açıklamasında; “Kısa Vadeli Likidite Hattı, bir ülkenin likidite tamponlarını daha da güçlendirecek ve böylece likidite baskılarının yönetilmesine yardımcı olacaktır. Mevcut kriz sırasında diğer araçları tamamlayan tesis, Fonun araç setindeki kritik bir boşluğu dolduracak ve kaynakların daha verimli bir şekilde tahsis edilmesini kolaylaştıracak.” sözlerine yer verdi.

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile yaptıkları toplantı sonrasında açıklama yapan IMF Başkanı, merkez bankalarının toplamda 8 trilyon dolara ulaşan desteklerinin şirketlerin ve tüketici tarafının toparlanması için büyük fayda sağladığını söyledi.

Suudi Arabistan’ı ekonomiyi korumak için aldığı önlemler konusunda takdir eden Georgieva, kendilerinden yardım isteyen 100’den fazla ülke için acil yardım fonu oluşturduklarını belirtti. Hafta başında kurulun 25 ülke borç sağladığını ancak çok daha fazla adım atmaları gerektiğini ifade etti.

Özellikle düşük gelirli ülkeler için 18 milyar dolarlık bir kredi kaynağı aradıklarını ifade eden başkanı en az 1.8 milyar dolar daha sübvansiyon kaynağına ihtiyaç duyduklarını aktardı. İşsizliğin ve iflasların en aza indirilmesi için hem borç verme hem de politika desteklerini yoğunlaştıracaklarının altını çizdi.

IMF, koronavirüs nedeniyle ülkelerin borçlanmalarının tarihi zirveleri görmesini bekliyor.
Küresel Borç
Kaynak: CNN Business

Tahminlere göre salgın hastalığın devletlere olan mali yük 3,3 trilyon Euro civarında olacak. 2019 yılında küresel borçlanma milli gelirin %83’üne denk geliyordu. Yukarıdaki şemada görüldüğü üzere 2020 yılında daha da artış göstererek %96,4 seviyesine ulaştı.

IMF verilerine göre bu oran Amerika Birleşik Devletleri‘nde %131, İtalya’da %155,5, İspanya’da %113, Almanya’da ise %75 olarak öngörülüyor. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Nisan ayında yayımladığı raporda küresel borcun 2008 mali krizi zamanındaki seviyeden 87 trilyon dolar daha fazla olduğu bildirildi.

Halihazırda toplam borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının %322 olduğu belirtilirken bu oranın önümüzdeki süreçte %342’ye çıkması öngörülüyor. Yine aşağıdaki tabloda borç seviyesinin 2000’li yıllardan sonra hızla arttığını ve ülkelere göre dağılımını gözlemleyebiliriz.

Ülkelere Göre Borçlanma
Kaynak: The Economist

Kovid-19 virüsü dünya genelinde 2 milyon dan fazla kişiyi enfekte ederken hastalığın durdurulması için çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Hükümetler ekonomide yarattığı hasar en azı indirmek için çok ciddi teşvikleri devreye sokuyor.

IMF tarafından yapılan açıklamada sosyal mesafe uygulamasının başlaması ile birlikte işgücü faaliyetlerine ara verildiği, bunun işsizliği ve iflasları beraberinde getireceği aktarıldı. Bu nedenle şu süreçte yapılan yardımların hayati ve iflas riskini azaltması açısından çok önemli olduğu ifade edildi.

Salgının kamu maliyeti üzerindeki etkisinin şu an çok belirsiz olduğu, ancak bunun sadece pandeminin durmasına değil, ekonominin toparlanmasıyla da doğrudan ilişkili olduğu ifade edildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu