Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Uyardı: Ayrışmadan Dolayı Küresel Üretim Azalacak

IMF, savaşları ve ülkelerin ilişkilerini değerlendirerek ayrışmadan dolayı küresel üretimin azalacağını paylaştı. IMF'ye krizler büyüyecek. İşte detaylar;
IMF Uyardı: Ayrışmadan Dolayı Küresel Üretim Azalacak
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu (IMF), Jeoekonomik Ayrışma ve Çok Taraflılığın Geleceği adlı raporunu paylaştı. Raporda, on yıllardır süren küresel ekonomik entegrasyondaki yükselişe dikkat çekilerek dünya ekonomisinin ayrışma riskiyle karşı karşıya olduğu paylaşıldı. Raporda dünya ekonomisindeki ayrışmanın küresel ekonominin yüzde 0,2 ila yüzde 7’sine mal olabileceği belirtildi.

2008-2009 yıllarındaki finansal kriz sonrası meydana gelen toparlanmayı Brexit, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki gerilimlerin ve askeri çatışmanın izlediği ifade edildi.

Kriz sonrasındaki süreçte dengelenme ve ticaret kısıtlamalarında bir yükseliş saptandığına dikkat çekildi.

Pandemi dönemi ve Rusya-Ukrayna savaşının uluslararası ilişkileri daha da test ettiği, küreselleşmenin iyi yönlerine dair şüpheleri artırdığı aktarıldı.

Ticaret bağları ile küresel yoksulluk arasında ilişki kuran raporda, ticari ilişkilerin zayıflamasından en çok düşük gelirli ülkelerin ve gelişmiş ülkelerdeki yoksulların etkileneceği kaydedildi.

GCM Yatırım Banner

Yatay yönde hareket eden sermaye akışlarının yabancı yatırımı düşüreceği, uluslararası işbirliğindeki bir düşüşün de hayati önem taşıyan küresel kamu mallarının sağlanması doğrultusunda riskler meydana getireceği bildirildi.

“Küresel Üretim Düşecek”

Dünya ekonomisindeki ayrışmanın küresel üretimin yüzde 0,2 ila yüzde 7’sine mal olabileceği belirtilirken teknolojik ayrışmanın da kaybı ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çekildi.

Teknolojik ayrışmanın ilave edilmesiyle bazı ülkelerde kaybın yüzde 8 ila yüzde 12 seviyelerine çıkabileceği ifade edildi.

Daha az uluslararası risk paylaşımı ile küresel ekonomik ayrışmanın daha yüksek makroekonomik hareketliliğe, daha büyük krizlere ve ulusal tamponlar üzerinde daha büyük etkilere sebebiyet vereceği vurgulandı. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın