
Birleşmiş Milletler, Pakistan ekonomisinin 2019-2020’de yüzde 3.3, gelecek yıl yüzde 2.1 büyüyeceğini öngörürken Hindistan ekonomisinin cari mali yılda yüzde 5.7, önümüzdeki yıl ise yüzde 6.6 büyüyeceğini öngördü. Bangladeş’in bu mali yılda yüzde 8.1, gelecek yıl 7.8 oranında büyümesinin beklendiği söylendi.
BM’nin Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2020 raporunda yapılan projeksiyonlara göre Pakistan’da ekonominin, hükümet reformlarının uygulanmasıyla birlikte 2021’den itibaren biraz toparlanmasının beklendiği kaydedildi.
Raporda dünyanın büyük ekonomileri arasında yüzde 6 tahmin ile bir tek Çin’in cari yıl için Hindistan’dan yüksek büyüme oranına sahip olduğu bildirildi.2019’da küresel ekonominin 10 yılın en kötü büyümesini kaydettiğini söyleyen BM, Pakistan’ın ödemeler dengesi krizi ve yüksek kamu borcu yükü ile mücadele ettiğini belirtti. Bu da IMF ile bir anlaşmaya ve mali sıkılaştırmaya yol açmıştı.
Yüksek enflasyon ve güvenlik endişeleri iç talebe ve özel yatırıma zarar verirken hükümetin yavaşlamayı ele alma yeteneği mali sıkılaştırma nedeniyle ciddi şekilde kısıtlandı. Ülkenin ihracat büyümesi, mal ihracatının yüzde 60’ını oluşturan hayal kırıklığı yaratan tekstil satışları nedeniyle yüzde 0.4’e düştü.
GSYİH büyümesi, hem 2018 hem de 2019’da yüzde 3,3’le zayıf kaldı ki önceki yılların yüzde 4 ve 6’sının oldukça altındaydı.Bununla birlikte, vergi zammından artan hükümet gelirleri, kamu yatırımlarının genişlemesine izin verdiğinden ve IMF’nin gerektirdiği diğer hükümet reformları meyve vermeye başladığından Pakistan ekonomisinin 2021’den itibaren toparlanmasının beklendiği söylendi.
Altyapı ve stratejik kapasite geliştirmeye verimli yatırım ile birleştiğinde reform taahhüdünün devamının ülkenin önceki büyüme yoluna geri dönmesi için kritik öneme sahip olacağı vurgulandı.
Bu arada Pakistan Devlet Bankası’nın enflasyon için daha güçlü taahhütleri olduğu eklendi.
Pakistan’daki sıkı para politikasının önümüzdeki yıllarda enflasyonun hedef seviyelere taşınmasına yardımcı olması beklenirken enflasyon bölgedeki çoğu ülkede olduğu gibi, yakıt fiyatlarındaki dalgalanmalara ve hava koşullarına karşı son derece hassas. Dolayısıyla iyi hasat ve buna bağlı ılımlı gıda fiyat enflasyonunun bölgenin yoksulları için kritik öneme sahip olacağı dile getirildi.