Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrolde Toparlanma Beklemeyen IMF, Orta Doğu Ekonomisinde %4,1 Daralma Öngörüyor

Nisan ekonomik görünüm raporuna göre beklentilerini daha da kötüleştiren IMF, Orta Doğu-Asya ekonomileri için tahminlerini paylaştı.
Petrolde Toparlanma Beklemeyen IMF, Orta Doğu Ekonomisinde %4,1 Daralma Öngörüyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Doğu ve Orta Asya ekonomilerine yönelik tahminlerini paylaştığı raporunu yayımladı. Raporun özet metninde Covid-19 salgınıyla mücadele için kamu maliyetinin arttığı ancak ülkelerin ekonomilerini dikkatli bir şekilde açmaya devam ettiği bildirildi.

Hala en öncelikli konular arasında sağlık sistemlerinin, destek programlarının ve yeterli kaynakların sağlanmasının yer aldığı belirtildi.

Hükümetlerin önümüzdeki dönemde düşük gelirlileri koruma, işleri güvence altına alma ve dikkatle planlanmış bir ekonomik yol haritasını uygulamaya devam edeceği bildirildi.

Orta Doğu ve Orta Asya’nın (MCD) ekonomileri için Nisan ayındaki tahminler 1,3 puan daha olumsuz yönde revize edildi.
Bölgesel Ekonomik Görünüm: Orta Doğu ve Orta Asya
Kaynak: IMF

Söz konusu bölgelerin, pandemiyi durdurmak için hızla önlem aldığı söylenen raporda, sağlık sistemlerindeki eşitsizliğe değinildi. Sağlık çalışanlarının ve ekipman kapasitesinin ülkelere göre farklılık gösterdiği kaydedildi.

Nisan ayındaki beklentilerden 1,3 puan daha fazla beklenen ekonomik daralmanın %4,1 olduğu bildirildi. Pandeminin başından bu yana konulan kısıtlamaların, ekonomik faaliyetleri kötü şekilde etkilediğinin altı çizildi.

Satın alma endekslerinin son haftalarda iyileşme gösterdiği, tüketici taleplerinin ve turizmin ise temel gelir kaynakları olduğu aktarıldı. IMF’nin Orta Doğu ve Orta Asya departmanı direktörü Jihad Azour, bölge ekonomilerinin petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle daha fazla kayıp yaşadığını söyledi.

Bir yandan salgın, diğer yandan düşen petrol ihracatının ekonomik faaliyetlerde keskin bir düşüşe yol açtığını ve çifte şok yaşandığını sözlerine ekledi.

Petrol piyasasının baskı altında olduğu ve yakın zamanda toparlanma beklenmediği söylendi.
Petrol Piyasasında Toparlanma Beklenmiyor
Kaynak: IMF

Destek politikalarına rağmen büyüme beklentilerinin negatif olduğu, bunda düşen petrol fiyatlarının etkisi olduğu söylendi. Orta Doğu ekonomisi büyük ölçüde petrole bağlı olduğundan, salgın nedeniyle sert düşen fiyatlar da ülkelerin gayri safi yurt içi hasıla verileri üzerinde olumsuz etki yarattı.

Petrol ihraç eden ülkelerin bu bakımdan çifte sorunla karşı karşıya olduğu söylenirken, piyasadaki gelişmeler kısaca hatırlatıldı. Fiyatların Nisan ayında sert düşüş gösterdikten sonra, OPEC’in üretim kısıntısı hamlesiyle dengelendiğini fakat hala geçen yılın sonuna kıyasla %40 düşük seyrettiği aktarıldı.

Fiyatların salgın boyunca baskı altında kalacağı, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Irak, ve Kuveyt gibi devletlerde emtiaların önemli gelir kaynağı olduğu hatırlatıldı.

2021 yılında petrol fiyatların 40-50 dolar arasında olacağı öngörülen raporda, fiyatlardaki ani değişimlerin birçok Orta Doğu ülkesini zora soktuğu belirtildi.

ABD türü ham petrolün varil fiyatı Haziran sonra toparlanma gösterse de, yıllık bazda %33 daha düşük seviyede bulunuyor.
Ham Petrol 40 Dolar
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Ham petrolün varil fiyatı TSİ 15:32’de %0,10 ekside 41 dolardan işlem görüyor. Brent petrol ise %0,44 ekside 42,72 dolarda seyretmekte. Petrol piyasasının ve fiyatlardaki ani değişimlerin Orta Doğu ekonomisine etkisine özellikle değinilen IMF raporunda, krizden çıkmanın tamamen salgına bağlı olduğu bildirildi.

Piyasanın rotasını belirleyen diğer faktörler arasında ABD başkanlık seçimleri, mali teşvik paketi, OPEC ve en büyük üreticilerin alacağı kararlar sıralanıyor. IMF’e göre 2000-2016 yılları arasında GSYİH büyümesinin sadece %6,4’ünü petrol dışı gelirler oluşturdu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%