Uluslararası Para Fonu (IMF), 2022’de düşük seviyelerde seyreden gelişmekte olan piyasalara sermaye akışlarının toparlandığını ve Çin hariç bu piyasalara net sermaye girişlerinin 110 milyar dolara ulaştığını belirtti.
IMF’nin “Dengesizlikler Azalıyor” başlıklı Dış Sektör Raporu’na göre, 2023 verileri, dünyanın en büyük 30 ekonomisinin dış sektör performansını değerlendirdi. Raporda, 2022’deki sıkı para politikalarının etkisiyle ABD dolarının 2023 ve 2024 başlarında güçlü kalmaya devam ettiği, diğer rezerv para birimlerinin ise karışık bir seyir izlediği ifade edildi.
IMF, gelişmekte olan piyasalara net sermaye girişlerinin 2022’deki düşük seviyelerden toparlandığını ve Çin hariç bu piyasalara net sermaye girişlerinin 110 milyar dolara çıktığı bilgisini verdi. Bu rakam, 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Raporda ayrıca, küresel parasal sıkılaşma döneminde gelişmekte olan piyasalara daha oynak net portföy girişlerinde düşüş yaşandığı, ancak doğrudan yabancı yatırım net girişlerinin daha istikrarlı olduğu belirtildi.
Çin’den 2022-2023 döneminde net sermaye çıkışlarının yaşandığı ve bunun çok uluslu şirketlerin kazançlarını geri götürmesi ve jeoekonomik değişimlerle ilişkili olabileceği ifade edildi.
Raporda, gelişmekte olan piyasalardaki dayanıklılığın kısmen daha güçlü ekonomik temellere dayandığı, birçok ülkenin artık daha sağlam mali, parasal ve finansal politikalar sayesinde daha etkili uygulamalar gerçekleştirdiği vurgulandı.
Raporda ayrıca, ABD’nin küresel brüt girişlerdeki payının yüzde 23’ten yüzde 41’e yükseldiği, Çin’e giden ve Çin’den gelen küresel brüt akışların ise önemli ölçüde düştüğü aktarıldı.