IMF’nin yeni araştırması, ülkelerin önümüzdeki 20 yılda altyapı, iklim eylemi ve diğer sürdürülebilir gelişme hedefleri (SDG) için 20 trilyon dolar yatırım yapmaları gerektiğini gösterdi.
Yayınlanan blogda, maliye politikalarının Covid-19 salgınıyla mücadele ve ülkelerin krize hazırlığını artırmak, toparlanmasına yardım etmek için ne kadar önemli olduğu belirtildi. Kilitlenme nihayet sona erdiğinde herkese fayda sağlayan güçlü bir ekonomik iyileşmenin, gelişmiş sosyal güvenlik ağlarına ve geniş tabanlı mali desteğe bağlı olacağı vurgulandı.
Buna sağlık hizmetleri, altyapı ve iklim değişikliğine yapılan kamu yatırımlarının dahil olduğu belirtildi.New IMF research shows that countries need to invest about $20 trillion over the next 20 years in #infrastructure, #climateaction & other #SDGs.
More on our #IMFblog https://t.co/iyLfkNbVfd
I#COVID19 #FiscalMonitor pic.twitter.com/gOvfcqZWgY— IMF (@IMFNews) May 9, 2020
Yüksek borç seviyesine sahip ülkelerin iyileşme aşaması için kısa vadeli mali desteği uzun vadeli borç sürdürülebilirliğiyle dikkatlice dengelemek zorunda kalacağı aktarıldı. IMF, ülkelerin önümüzdeki 20 yıl içinde iklim değişikliğine ve diğer SDG’lere 20 trilyon dolar daha yatırım yapması gerektiğini savundu.
Fiscal Monitor, IMF tarafından 2009 yılında; kamu maliyesi gelişmelerini incelemek ve analiz etmek, krizin mali sonuçlarını ve orta vadeli mali projeksiyonları güncellemek ve kamu maliyesini sürdürülebilir bir temelde tutmak için politikaları değerlendirmek amacıyla başlatıldı.
IMF burada Fiscal Monitor’un politika yapıcılara geleceğe yatırım, ihtiyari politikalar benimsemek, sosyal güvenlik yardımlarını artırmak gibi konularda yardım edeceğini aktardı.Salgının insanların ne kadar savunmasız olduklarını gösterdiğini ve harekete geçmek için bir uyandırma çağrısı olarak hizmet ettiğini savundu. Ülkelerin yanıt olarak işsizlik yardımlarını geçici olarak artırdığı ve sosyal güvenlik ağlarını değişen derecelerde genişlettiğini belirtti. İyi bir sosyal güvenlik ağının özelliklerini sorgulayan IMf, en önemli üç faktörü şöyle sıraladı:
- İlk olarak, savunmasız gruplara aşamalı olarak geniş bir kapsam ve yeterli fayda sağlamak, yani en yoksullara daha cömert faydalar sunmak.
- İkincisi, iş teşviklerini korumak ve lehtarların iş bulmasına, sağlık hizmeti almasına ve eğitim ve öğretime katılmasına yardımcı olmak.
- Üçüncüsü, çalıştırılması daha pahalı olan ve insanlara adil ve tutarlı bir şekilde fayda sağlamayan parçalanmış, karmaşık sosyal koruma programları ağından kaçınmaya çalışmak.

Önümüzdeki yirmi yılda ek yatırım ihtiyaçlarının küresel olarak mevcut fiyatlarla 20 trilyon doları aşabileceğini aktaran IMF, Almanya ve Hollanda gibi bütçede yeterli alana sahip gelişmiş ekonomiler için kamu yatırımlarına daha fazla harcamanın yapmaya değer olacağını bildirdi.
İtalya ve İspanya gibi harcama konusunda daha az manevra alanı olan ülkeler içinse yatırımları artırmak için gelirleri ve harcamaları yönlendirebilecekleri söylendi.
Brezilya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ekonomilerde ise yüksek borç seviyeleri ve artan faiz ödemelerinin finansal gelişmenin ihtiyatlı ve sürdürülebilir bir şekilde olmasını gerektirdiği vurgulandı. Nijerya gibi düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler için uzun vadede vergi gelirlerini artırmanın önem taşıyacağı eklendi.
IMF ülkelerin gelecek 20 yıl boyunca iklim değişikliği ve diğer sürdürülebilir gelişme hedeflerine 20 trilyon dolar yatırım yapması gerektiğini aşağıdaki tabloyla gösterdi.

Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.