
Covid-19 pandemisi dünya genelinde yayılımını sürdürüyor. 28 Temmuz itibarıyla toplamda 16 milyon 652 bin enfekte hasta rapor edildi. 656 bin insanın hayatını kaybettiği salgında 10 milyondan fazla kişi iyileşerek sağlığına kavuştu.
Güney Afrika 452 bin vaka ile hasta sayısı bakımından beşinci sırada yer alıyor. Şu ana kadar 7 bin kişinin hayatını kaybettiği Güney Afrika, salgınla diğer ülkelere kıyasla daha geç tanıştı. Bu nedenle günlük vaka sayısı hala çok yüksek seviyede ilerliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Güney Afrika’nın salgınla mücadelesine yardımcı olmak için 4,3 milyar dolarlık krediyi onayladı.The IMF Executive Board today approved US$4.3 billion to help South Africa address the socio-economic impact of #COVID19. https://t.co/ZaSgRuFaTP #IMFAfrica pic.twitter.com/VulX33c6V1
— IMF (@IMFNews) July 27, 2020
Yapılan açıklamada yaşanan sağlık krizinin Güney Afrika’nın ekonomisinde keskin bir daralmaya ve finansman ihtiyacına yol açtığı belirtildi. Ülke gayrisafi yurt içi hasılası yılın ilk çeyreğinde %2 küçüldü. IMF kötü giden Güney Afrika ekonomisine destek için Hızlı Finansman Aracı kapsamında kredi yardımına onay verdi.
IMF Başkan Vekili Geoffrey Okamoto, Güney Afrika’nın bölgede en fazla vaka bildiren ülkelerden olması sebebiyle, ekonomisinin de çok fazla etkilendiğini söyledi.

Derin ekonomik durgunluğun ve faaliyetlerdeki düşüşün, başta Covid-19 pandemisi olmak üzere küresel tedarik zincirlerindeki kesinti, yapısal kısıtlamalar ve sosyal sorunlar gibi faktörlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi.
Yetkililerin bu dönemde aksiyon alma konusunda hızlı hareket ettiklerini, Güney Afrika Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürerek, finansal sisteme likidite sağlama görevini üstlendiğini aktardı. Parlamentoya sunulan ek bütçe incelemesinin ise büyük oranda işsizleri ve yoksulları kapsadığını açıkladı.
IMF, son yayımladığı küresel ekonomiye dair beklenti raporunda, Güney Afrika GSYİH’si için keskin bir durgunluğa işaret etmişti.
Bu yıl ülke ekonomisinin %8 küçüleceğini tahmin eden IMF, 2021’de %3,5 büyüme bekliyor. Güney Afrika, Afrika’nın en sanayileşmiş ülkesi konumunda. Salgın başlamadan önce zaten teknik bir resesyon içinde olan ülke, pandemiyle birlikte daha da zor günler geçiriyor.
Dün yapılan açıklamada, onaylanan kredinin ekonomik bozulmanın düzeltilmesi konusunda yardımcı olacağı, küçük işletmelere ve ekonominin temellerini güçlendirmeye destek olacağı ifade edildi. Yapısal reform çabalarının güvenilirliğini artırmak için de alınan kararın kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.