
Uluslararası Para Fonu (IMF), artırılmış tarifelerin küresel kamu borcunu bu yıl GSYİH’nin yüzde 95,1’ine çıkaracağı konusunda uyardı. Gümrük tarifeleri nedeniyle gelirler ve çıktılar mevcut tahminlerden daha önemli ölçüde düşerse, küresel kamu borcu seviyelerinin 2027’ye kadar GSYİH’nin yüzde 117’sini geçebileceğini belirtti.
Bu, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeyi temsil edecek ve referans projeksiyonlarını neredeyse yüzde 20 oranında aşacak.
Bugün yayımlanan raporda IMF, devam eden büyük politika değişikliklerinin küresel belirsizliği artırdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Birçok ülkede artan borç seviyeleri ve halihazırda zorlanmış kamu maliyesi bağlamında gündeme geliyorlar. Bu durum, birçok vakada savunma gibi yeni ve kalıcı harcama artışlarını da beraberinde getirecek. Başlıca ekonomilerde yükselen getiriler ve gelişen piyasalarda artan risk primleri, mali tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor. Bu yıl küresel kamu borcunun 2,8 puan artacağını öngörüyoruz bu da 2024 tahminlerinin iki katından fazla ki borç seviyelerini gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 95’inin üzerine çıkaracak.”
Bu yükseliş eğiliminin devam etmesinin muhtemel olduğunu belirten IMF, kamu borcunun on yılın sonunda GSYİH’nin yüzde 100’üne yaklaşacağini ve pandemi seviyelerini aşacağını öngördü.
Yeni tahminler, 1 Şubat ile 4 Nisan arasında yapılan tarife duyurularını yansıtan Dünya Ekonomik Görünümü referans projeksiyonlarına dayanırken önemli politika belirsizliği ve değişen ekonomik manzara ortasında, borç seviyelerinin daha da yükselebileceğini ekledi.