Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek kalmasının beklendiğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin yapısal reformlara öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “Şoklar Arasında Gelişmekte Olan Ekonomiler” başlıklı panelinde konuştu.
Son yıllarda gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik istikrar ve dayanıklılık konusunda önemli bir ilerleme kaydettiğini belirten Gopinath, “Geçmişte ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 450 baz puan artırması, küresel bir pandeminin yaşanması veya enerji fiyatlarında ciddi artışlar, gelişmekte olan ülkelerde büyük çalkantılara yol açardı. Ancak son dönemde bu senaryoların etkileri sınırlı kaldı.” diye konuştu.
Gopinath, bu dayanıklılığın 1990’lardan itibaren uygulanan sağlam para politikaları, finansal düzenlemeler ve yabancı para cinsinden borçlanmanın azaltılması gibi adımlar sayesinde güçlendiğini vurguladı.
IMF yöneticisi, gelişmekte olan ülkelerin halen çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Borçlanma maliyetlerinin yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesinin yanı sıra ABD dolarının güçlenmesi ve değişen ticaret politikalarının bu ülkeler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.
Gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinde ciddi bir yavaşlama yaşandığını belirten Gopinath, 2000’lerin başında yüzde 3,6 olan bu oranın pandemi sonrasında yüzde 1,8’e düştüğünü hatırlattı.