Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm (WEO) Raporu’nu yayımladı. Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor başlığıyla yayımlanan raporda, ekonomik büyüme tahminleri, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve merkez bankalarının faiz artırımları olmak üzere tüm konulara değinildi.
Yapılan tahminlere göre 2022 yılı için yüzde 3,4 olan küresel büyüme beklentisi, 2023 yılında yüzde 2,9’a düşürüldü. 2024 yılında ise yeniden yüzde 3,1’e çıkacağı tahmin edildi.
Raporun giriş kısmında Çin’de Covid salgınının yayılma hızının geçen yıl büyümeyi yavaşlattığı ancak yakın zamanda ekonominin yeniden açıldığı belirtildi.
Risklerin Ekim 2022’den bu yana azaldığı ve hafiflediği aktarılan raporda, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın küresel finansman koşulları ve borç sıkıntısını daha da kötüleştirebileceği, daha fazla jeopolitik parçalanmanın ekonomik ilerlemeyi engelleyeceği ve Çin’deki sağlık sorunlarının toparlanmayı yavaşlatabileceği ifade edildi.
Çoğu ekonominin yaşam maliyeti krizinin ortasında öncelikli sorun olan enflasyonu düşürmeye devam ettiği belirtilirken, makroihtiyati araçların kullanılması ve borçların yeniden yapılandırılması gerektiği söylendi.
Ekonomi Üzerindeki 2 Baskı 2023 Yılında da Devam Edecek
2022 yılında küresel ekonomi üzerinde Rusya-Ukrayna savaşı, enflasyonla mücadele ve Covid-19 salgını gibi faktörlerin baskı yarattığı, bunlardan ilk ikisinin bu yıl da devam edeceği belirtildi.
Bu olumsuzluklara rağmen gayri safi yurt içi hasılanın geçen yıl birçok ekonomide şaşırtıcı şekilde büyüdüğü belirtildi.
Açıklamada, “Çin’de COVID-19 aşılarının hızlandırılması, pozitif sınır ötesi yayılmalarla birlikte toparlanmayı güvence altına alacaktır. Mali destek, artan gıda ve enerji fiyatlarından en çok etkilenenleri hedeflemeli ve geniş tabanlı mali yardım önlemleri geri çekilmelidir. Kurallara dayalı çok taraflı sistemden elde edilen kazanımları korumak ve iklim değişikliğini azaltmak için emisyonları sınırlandırarak, yeşil yatırımı artırarak daha güçlü çok taraflı işbirliği şarttır.” ifadesine yer verildi.
Bu açıklamalar doğrultusunda ABD ekonomisi için 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 1’den yüzde 1,4’e, Euro Bölgesi için yüzde 0,5’ten yüzde 0,7’ye yükseltildi.
Almanya ekonomisinin bu yıl yüzde 0,1, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 0,6, İspanya’nın yüzde 1,1, Japonya’nın yüzde 1,8, Kanada’nın yüzde 1,5, Çin’in yüzde 5,3 ve Hindistan’ın yüzde 6,1 büyüyeceği tahmin edildi.
İngiltere için beklentiler yüzde 0,6 daralma olarak güncellenirken, Türkiye için değişiklik yapılmadı. IMF, Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme beklentisini yüzde 3 olarak korudu. 2022 beklentisi yüzde 5,5, 2024 yılı beklentisi de yüzde 3 olarak açıklandı.