Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Ekonomistlerinin Zombi Şirket Tespitinde Türkiye Öne Çıktı

IMF ekonomistlerinin hazırladığı makale, Türkiye’deki işlevsiz olan şirketlerin oranını ve bütçeye yarattığı yükleri ortaya koydu. Detaylar haberde…
IMF Ekonomistlerinin Zombi Şirket Tespitinde Türkiye Öne Çıktı
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistleri Bruno Albuquerque ve Roshan Iyer tarafından ‘Yürüyen ölülerin yükselişi: dünyadaki zombi firmalar’ başlığıyla yayımlanan makalede, kimi ülkelerde mali sıkıntısı ve gelir-gider densizliği olan şirketlerin durumu sıralandı. Söz konusu şirketler zombi şirket olarak tanım buldu.

Dünya genelinde pandemi sonrası sayısı artan zombi firmaların olduğu ortaya konan Makalede, Türkiye’nin adı ilk sırada yer aldı.

Halka açık olmayan ve geliri az olmasına rağmen ayakta kalan şirketlerin en fazla Türkiye’de görüldüğü belirtti.

Türkiye’yi sırasıyla; Endonezya, Romanya ve Rusya takip etti.

Zombi Şirketler Kamu Bütçesini Zorluyor

Ekonomiler için tehdit yaratan söz konusu şirketlerin kârının düşük olmasına rağmen yüksek kredi ya da destek alabildiği ve bu nedenle iş dünyasından silinmediği tespit edildi.

GCM Yatırım Banner

Makalede, kağıt üzerinde varlık gösteren zombi şirketlere verilen kredilerin oranının son zamanlarda arttığına dikkat çekildi.

Ekonomide katkı payı sınırlı olan firmaların sayısının özellikle pandemiden sonra küresel bağlamda artış gösterdiği kaydedildi.

Bu dönemde şirketlere kamu desteklerinin yoğun olarak sağlandığı belirtildi.

Kamudan kaynak akışının sağlanmasına rağmen devlet bütçelerine söz konusu zombi şirketlerin katkısı olmadığı çıkarımı yapıldı.

Kamu bütçesine mali yük oluşturan şirketlerin vergi kaybı yarattığına dikkat çekildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.