
Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını, ülkelerin ekonomilerini zorlamaya devam ederken Dünya Bankası ve IMF’ye konuyla ilgili çağrıda bulunuldu.
Senatör Bernie Sanders ve ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar’ın Kristalina Georgieva ve David Malpass’a hitap ettikleri mektupta, uluslararası finans kuruluşları dünyanın en fakir ülkelerinin 70’inden fazlasına “kapsamlı borç affını” değerlendirmeye çağrıldı.
Küresel ekonomiyi istikrara kavuşturmak için önemli mali teşvik çağrısında bulunan mektup, iki düzineden fazla ülkeden 300’ün üzerinde milletvekili tarafından imzalandı.
Bir taslağı Today’s WorldView ile paylaşılan mektupta, yeterli sağlık önlemlerini alamayan savunmasız toplulukların koronavirüsün orantısız yüküyle karşılaşacağı kaydedildi.İki ABD’li milletvekili, SDR olarak bilinen IMF’nin araç kitinde küresel ekonomiye yüz milyarlarca, hatta trilyonlarca dolarlık yeni likidite getirebilecek teknokratik bir araç çağrısı istedi. IMF’nin ek SDR’lerin büyük bir infüzyonuna izin verdiği son hareketi, finansal krizi izleyen 2009 yılında küresel ekonomiye 1 trilyon dolarlık bir enjeksiyonun parçası olarak gelmişti.
“Yoksulluk, açlık ve hastalıktaki büyük artışları önlemek için trilyonlarca dolarlık bir SDR ihracı gerekecektir” denilen mektupta Omar, ABD’nin en savunmasız ülkelere yardım sağlama çabalarına öncülük etmesi gerektiğini söyledi.
Omar: “Tüm kaderimiz birbirine bağlı. Yurtdışındaki insanların acılarına göz yumarsak, bu sonunda bize zarar verir.”Kurumun en büyük hissedarı olan ABD geçen ay IMF’nin SDR ihracına karşı çıkmıştı. Sanders yoksul ülkelerin, büyük uluslararası finans kurumlarına borçlu oldukları “sürdürülemez borçlara” hizmet etmek yerine, halklarına bakmak için her kuruşa ihtiyaç duyduklarını söyledi.
En fakir ülkelerin borçlarını iptal etmenin Dünya Bankası, IMF ve diğer uluslararası finans kurumlarının yüz milyonlarca insanı tehdit eden yoksulluk, açlık ve hastalıkta akıl almaz bir artışı önlemek için yapması gereken en az şey olduğunu savundu.
Milletvekilleri, IMF’nin en yoksul ülkelerin 25’inin borç ödemelerini altı ay boyunca karşılama amaçlı hareketini memnuniyetle karşılasalar da daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu söylediler.
Mektup IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın FT’ye yaptığı karamsar açıklamaların üzerine geldi.Thank you @GillianTett and @Ftlive for an excellent conversation and the opportunity to discuss the IMF’s role and resources in addressing the economic fallout from the #COVID19 crisis. pic.twitter.com/KoRtX29fXw
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) May 12, 2020
Küresel ekonomik görünümün, geçen ay kurumun 1930’lardan bu yana en kötü gerilemeye maruz kalacağını öngördüğünden bu yana daha da karardığını söyleyen IMF Başkanı, fonun önümüzdeki ay yayınlayacağı raporda aşağı yönlü revizyonlar yapacağını belirtti.
IMF’nin Nisan Raporu
Krizin hızla yayıldığını kaydederek küresel ölçekte tıbbi çözümler olmadan birçok ekonomi için daha kötü gelişmelerin olmasının muhtemel göründüğünü söyledi.
IMF’nin gelişmekte olan ülkeler için öngördüğü 2,5 trilyon dolarlık finansal yardımının da revize edilmesi gerektiğini aktardı. Ülkelerin krizin başlangıcından bu yana 8,7 milyona varan mali destek önlemleri açıkladığını belirten Georgieva, IMF’nin üyelerine mesajının “lütfen, olabildiğince fazla harcama yapın ve sonra biraz daha fazla” olduğunu bildirdi.