Uluslararası Para Fonu (IMF) bugün yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki ekonomik görünümün petrol üretimindeki kesintiler ve İsrail-Gazze çatışması gibi faktörler sebebiyle küresel büyüme tahminlerinin altında kaldığını belirtti.
kolayca yatırım yapın
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Dubai’de düzenlenen Arap Mali Forumu’ndaki konuşmasında, küresel ekonominin belirsizliklere rağmen dirençli olduğunu vurguladı. Gazze’deki çatışmaların bölge ekonomileri üzerinde olası etkilerine ise dikkat çekti.
Forumda yaptığı konuşmada Georgieva, “Arap bölgesi, dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynuyor. Bu, iş birliğimizin derinliğini ve kalitesini yansıtıyor. Gelecekte, bölgedeki liderler Dünya Bankası ve IMF’nin yönünü belirleyecekler.” dedi.
Ekonomik zorluklar ve jeopolitik gerilimlerin yaşandığı bir dönemde olduğumuzu dile getiren Georgieva, Arap bölgesinin büyüme ve iş birliği için şimdi harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Jeopolitik Riskler Büyümeyi Etkiliyor
IMF geçen ay yayınladığı bölgesel ekonomik raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika için gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme tahminini düşürmüştü.
Ekim ayı tahminlerini düşüren IMF, kısmen kısa vadeli petrol üretim kesintileri ve Gazze’deki çatışmalara işaret ederek büyüme tahmini yüzde 2,9’a indirmişti. Küresel ekonomik büyüme tahminini ise 2024 için yüzde 2,9’dan yüzde 3,1’e çıkarmıştı.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ekonomik beklentilere de değinen Georgieva, bu yıl GSYİH büyümesinin geçen yıla göre artmasını beklediklerini kaydetti. Ancak bu artışın, petrol üretimindeki kesintiler ve çatışmanın etkisiyle tahminlerin altında kaldığını ifade etti.
Filistin Ekonomisi için Kötü Haber
Çatışmanın bölgedeki ekonomik etkilerine de değinen Georgieva, Gazze’de faaliyetlerin geçen yıla göre yüzde 80 düştüğünü ve Batı Şeria’da yüzde 22 azaldığını belirtti. Çatışmanın devam etmesi halinde Filistin ekonomisinin kötüleşeceğini ve kalıcı barışın bunu değiştirebileceğini vurguladı.
IMF Başkanı, bölgedeki ekonomilerin daha dirençli hale gelmesi ve ileride daha iyi bir gelecek için gelirleri artırma, enerji sübvansiyonlarını azaltma ve kamu iktisadi teşebbüslerinin performansını artırma gibi adımlar atmaları gerektiğini paylaştı.
IMF’nin bölgedeki ekonomilere yardımcı olmaya hazır olduğunu da dile getiren Georgieva, uzun vadeli dayanıklılık ve kalkınma için destek sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.