Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF Başkanı: Küresel Ekonomik Görünüm Haziran’a Kıyasla Daha Az Vahim

IMF Başkanı, kurumun Haziran ayındaki görünüm raporuna atıfta bulunarak bugünkü tablonun daha az vahim olduğunu söyledi. Detaylar aşağıda;
IMF Başkanı: Küresel Ekonomik Görünüm Haziran’a Kıyasla Daha Az Vahim
Son Güncelleme: 
Yorum

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, bugün yaptığı bir açıklamada 2020 ekonomik krizinin Uluslararası Para Fonu’nun başlangıçta düşündüğü kadar kötü olmayabileceğini söylese de ilerideki yolun zorlu bir tırmanış olacağı konusunda uyardı.

IMF, Haziran ayında bu yıl küresel GSYİH’de yüzde 4,9’luk bir daralma öngörmüştü. Kristalina Georgieva, işte bu rakamın hafif de olsa önümüzdeki hafta açıklanacak büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revize edilebileceğini belirtti. Küresel ekonominin ikinci ve üçüncü çeyreklerde beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini ekledi.

Washington, D.C.’de yaptığı konuşmada Georgieva; “Bugünkü tablo daha az korkunç. Şimdi, ikinci ve üçüncü çeyreklerdeki gelişmelerin beklenenden biraz daha iyi olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Beklenenden daha iyi performansın olağanüstü politika önlemlerinden geldiğini de hatırlattı. “Küresel ekonomi, krizin derinliklerinden çıkıyor. Ama bu felaket bitmedi. Artık tüm ülkeler benim uzun tırmanış olarak adlandırdığım, uzun, düzensiz ve belirsiz olacak zorlu bir tırmanış ile karşı karşıya ve bu aksiliklere yatkın” dedi.

IMF Başkanı, hükümetlerin hanehalklarına ve şirketlere yaklaşık 12 trilyon dolar mali destek sağladığını aktardı. Benzeri görülmemiş para politikası eylemlerinin kredi akışını sürdürerek milyonlarca firmanın iş hayatında kalmasına yardımcı olduğunu ilave etti.

Fakat bu devasa teşvikin diğer tarafında yükselen borç seviyelerine dikkat çekmeyi ihmal etmedi.
IMF Haziran Raporu
Kaynak: IMF

IMF, küresel kamu borcunun bu yıl GSYİH’nin %100’ü gibi rekor bir yüksekliğe ulaşacağını tahmin ederken Başkan Georgieva, şu ifadeleri kullandı:

“Artan iflaslar ve finans piyasalarında değerlemelerin artması da dahil olmak üzere riskler hala yüksek. Ve birçok ülke daha savunmasız hale geldi. Krize mali tepkileri ve ağır üretim ve gelir kayıpları nedeniyle borç seviyeleri arttı…

…Önümüzdeki yol olağanüstü belirsizlikle dolu. Aşılar ve tedaviler gibi sağlık önlemlerinde daha hızlı ilerleme, yükselişi hızlandırabilir. Ancak özellikle ciddi salgınlarda önemli bir artış varsa, daha da kötüleşebilir.”

Georgieva, hükümetlerin politika desteğini vaktinden önce geri çekmekten kaçınmaları gerektiğinin üzerini çizerek; “pandeminin devam ettiği yerlerde, vergi ertelemeleri, kredi garantileri, nakit transferleri ve ücret sübvansiyonları gibi ekonomi genelinde, firmalar ve işçiler için olan yaşam hatlarını sürdürmek çok önemlidir” dedi.

Politika yapıcılar için diğer öncelikleri, insanların sağlığını savunmak, ülkelerini pandeminin tetiklediği yapısal değişime hazırlamak ve özellikle fakir ülkelerde borçla başa çıkmak olarak tanımladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu