Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF: Asya Ekonomisinin İyileşmesi Birkaç Yılı Bulacak

Küresel ekonomiye dair beklentilerini %4,9 daralma olarak açıklayan IMF, Asya’nın birçok alanda diğer ülkelerle bağı olduğu için toparlanmasının zaman alacağını bildirdi.
IMF: Asya Ekonomisinin İyileşmesi Birkaç Yılı Bulacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Para Fonu (IMF), Haziran ayı küresel ekonomi beklentileri raporunda aşağı yönde bir revizasyona gitti. Daha önce global ekonominin koronavirüs etkisiyle %3 küçüleceğini ve Büyük Buhran’dan bu yana en sert daralmaya tanık olacağını bildiren fon, son açıklamasında bu tahmini %4,9’a yükseltti.

Pandeminin etkilerinin sarılmaya başlamasıyla birlikte ise önümüzdeki yıl %5,4 büyümeye geçileceği düşünülüyor. 2020 yılında %1 büyüme beklediği Çin dışındaki tüm ülke ekonomilerinde daralma bekleniyor.

IMF Asya ve Pasifik bölümü direktörü Changyong Rhee, Asya ekonomisinin bu yıl %1,6 daralmaya tanıklık edeceğini söylüyor.

Geçen hafta yayımlanan raporda bu yıl Japonya gayrisafi yurt içi hasılasının %5,8, Hindistan’ın %4,5 daralması beklenirken Çin için büyüme tahmini yapıldı. Bu ülkeler için 2021 yılı tahminleri sırasıyla %2,4, %6 ve %8,2 büyüme yönünde. IMF Asya direktörü bu tahminlerden farklı olarak Asya ülkelerinde ekonominin toparlanmasının en az birkaç yıl süreceğini düşünüyor.

Bölgenin diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunu fakat küresel boyuttaki daralmanın buradaki iyileşmeyi de etkilediğini söyledi. Tüm dünya Covid-19 salgınından nasibini alırken, Asya’nın etkilenmeden sıyrılmasının pek olası olmayacağına dikkat çekti.

Salgının ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığını hatırlatan Rhee, bu nedenle ilk etkilenen bölgenin Asya olduğunu söyledi. Fakat alınan sıkı önlemler ve insanların hareketlerini kısıtlayan uygulamalar sayesinde salgını daha kısa sürede kontrol altına almayı başardıklarını belirtti.

IMF Haziran Raporu
Kaynak: IMF

Asya ülkelerinde ekonominin 2021 yılında %6,6 büyümesini bekleyen direktör bu oranın yine de pandemi öncesi dönemde paylaştıkları tahminlerden düşük olduğunu hatırlattı. “Asya hakkında endişelendiğimiz şey aslında 2020′den itibaren iyileşme” sözlerine yer veren Rhee, turizm ve ticaret başta olmak üzere birçok alanda diğer ülkelerle etkileşim içinde olduklarını söyledi.

Şu an hastalık konusunda yeni çözümler üretilse bile turizm gibi bazı sektörlerin toparlanmasının uzun süreceğini ve buna bağlı olarak Asya bölgesinin iyileşmesi için bir miktar beklenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Asya Ülkeleri Corona Tablosu
Kaynak: Worldometers

İkinci dalga başlaması durumunda hükümetlerin ilkindeki kadar güçlü olamayabileceğini söyleyen IMF direktörü, alınacak önlemlerin de nispeten sınırlı olacağını öngördü. Bu nedenle de içinde bulunduğumuz süreçte çok daha endişeli ve temkinli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Şu an dünya genelinde toplam vaka sayısı 10 milyon 591. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 514 bini aşmış durumda. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede vakalarda hızlı bir artış söz konusu. Toplam vaka sayısının 2 milyon 306 binini, can kaybının ise 57 binini Asya ülkeleri oluşturuyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu