Uluslararası Para Fonu (IMF), 13 Nisan 2020’de düşük gelire sahip 28 ülke için Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu’nu (CCRT) devreye sokmuştu.
Acil borç yardımı programının ilk altı aylık kısmı 14 Nisan – 13 Ekim 2020 tarihleri arasını kapsıyor. IMF İcra Kurulu’ndan gelen açıklamada programın 6 ay daha uzatılmasına karar verildiği bildirildi.
IMF 28 ülke için acil borç yardım servisinin 13 Nisan 2021 tarihine kadar uzattı.As part of the IMF’s response to #COVID19, the Executive Board has extended debt service relief for 28 eligible low-income countries for another 6 months. https://t.co/XX1G8LeyeU
— IMF (@IMFNews) October 5, 2020
Yapılan açıklamada kaynakların yeterli olması halinde yardımcıların 2022 yılının Nisan ayına kadar devam edebileceği söylendi. Coronavirüs salgınının ekonomilere zarar vermeye devam ettiği, bu tür borç servislerinin özellikle düşük gelirli ülkelere salgınla mücadelede yardımcı olacağı aktarıldı.
Covid-19 dünya genelinde şu ana kadar 35 milyon 703 bin kişiye bulaştı ve 1 milyon 45 bin insanın yaşama veda etmesine sebep oldu. Salgınla mücadele ederken yapılan harcamalar ve getirilen kısıtlamalar ekonomilerde de derin oluklar açılmasına sebep oldu.
IMF şu ana kadar; Almanya, İngiltere, Hollanda, Japonya, İsveç, Meksika, Çin, Bulgaristan, Malta ve Norveç gibi ülkelerin söz konusu yardımlar için katkıda bulunduğunu açıkladı.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda CCRT’ye katkıda bulunan üye ülkelere teşekkür etti.I am proud that the IMF has extended debt service relief for 28 of the poorest countries until April 2021. This will help them continue to support their economies and people through this crisis. Thank you to those member countries who contributed to the CCRT to make this happen. pic.twitter.com/IOPOtwiaDi
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) October 5, 2020
Yardımların uzatılmasından mutlu olduğunu dile getiren Georgieva, yardımların ekonomileri ve insanları desteklemeye devam edeceğini belirtti. Şu ana kadar bağışçı ülkelerin 360 milyon dolar hibe sağladığı biliniyor. Mali İzleme Raporu’nda ise gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ekonomilerde kamu yatırımlarının artırılmasının istihdam ile ekonomik faaliyetler üzerinde önemli etkisi olacağı belirtildi.
Yapılan açıklamada hükümetlerin ekonomileri güvenli bir şekilde normalleştirmesi, istihdam yaratacak politikalar yaratması ve yeşil ekonomilere dönüş yapması gerektiğinin altı çizildi. Salgının yarattığı ekonomik krizin kamu yatırımlarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranını düşürdüğü belirtildi.
Ülkelerin önceliklerinin daha iyi kaynaklara sahip sağlık sistemleri kurma, sosyal mesafeli eğitim ve iş konusunda eşitsizlikleri en aza indiren dijital altyapıların artırılması olduğu söylendi. Sosyal konut, sağlık, çevreyi koruma ve dijitalleşmenin daha dayanıklı ekonomik temeller oluşturacağını altı çizildi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.