
Türkiye’de imalat sanayisinin nabzını tutan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan ayında da 47,3 seviyesinde kalarak sektördeki daralmanın devam ettiğini gösterdi.

kolayca yatırım yapın
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından hazırlanan rapora göre, Mart ayında kaydedilen seviye ile aynı kalan PMI verisi, sektörün üst üste 13 aydır küçüldüğüne işaret ediyor.
Endekste 50’nin altındaki her değer ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor. Veriler 9-23 Nisan tarihleri arasında toplandığından dolayı, 23 Nisan’da Marmara Denizi’nde meydana gelen depremin etkilerini yansıtmıyor.
Nisan ayında hem iç pazardaki yeni siparişlerde hem de ihracat siparişlerinde süregelen düşüş dikkat çekti. Ancak önceki aylara göre daralmanın hızında hafif bir yavaşlama görüldü. Yeni siparişler alt endeksi 44,7’den 46,4’e çıkarken, yeni ihracat siparişleri endeksi de 45,2’den 48,7’ye yükseldi. Yine de bu göstergelerin her ikisi de daralma bölgesinde kalmaya devam etti.
Üretim alt endeksi ise Mart ayında 46,7 olan seviyesinden Nisan’da 47’ye yükseldi. Ancak talepteki zayıflık, üretimin toparlanmasını sınırladı. Bu durum karşısında üreticiler, istihdamda ve hammadde alımlarında frene bastı. İstihdam göstergesi 48,6’dan 49,3’e yükselse de hala 50 eşiğinin altında bulunuyor.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, rapora ilişkin değerlendirmesinde, uluslararası piyasalardaki ekonomik belirsizliklerin Türk imalatçıları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini, ancak bazı göstergelerdeki toparlanma sinyallerinin, gelecek dönemlerde sektörde iyileşme umutlarını artırdığını belirtti.