İstanbul Sanayi Odası (İSO) adına S&P Global tarafından hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ekim ayında 44,3’ten 45,8’e yükseldi. Bu yükselişe rağmen, PMI verisi büyüme ile daralma arasında sınır kabul edilen 50 puanın altında kalarak sektördeki daralmanın yavaşladığını fakat hâlen sürdüğünü ortaya koydu.
kolayca yatırım yapın
Nisan ayından bu yana devam eden zayıf seyir, yılın son çeyreğine girerken imalat sektörünün talep sıkıntılarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ekim ayında üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki daralma yavaşladı. Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarındaki artış ivme kaybetti.
Yeni siparişler alt endeksi Ekim’de 40,8’den 43,3’e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 45,3’ten 45,8’e yükseldi; ancak talep koşullarındaki zorluklar devam etti ve toplam siparişlerde daralma sürdü.
Zayıf talep koşulları, imalatçıları üretimi kısmaya yöneltti ve ekim ayı itibarıyla sektörde üst üste yedinci ayda da daralma görüldü. Eylüle kıyasla bu daralma hafiflerken, üretim alt endeksi 42,8’den 44,1’e çıktı.
Talep düşüklüğü nedeniyle istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de daralma yaşandı. Bazı işletmeler, istihdamdaki azalmaların istifalardan kaynaklandığını belirtti. Öte yandan, girdi stoklarında Mayıs 2020’den bu yana en büyük azalma görüldü.
TL için Zayıflık Vurgusu
Raporda, TL’deki zayıflığın, maliyet artışında temel bir etken olmaya devam ettiği, firmalar özellikle buğday gibi hammaddelerde ve nakliye maliyetlerinde artış yaşandığı belirtildi.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker değerlendirmesinde, “Ekim ayında üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki daralma yavaşlamış olsa da Türkiye’de imalat sektörünün zorlayıcı talep koşulları altında kaldığı görülüyor. Şirketlerin girdi stokları son dört buçuk yılın en düşük seviyesinde” diyerek sektörün karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti.