Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İmalat Sektöründe Daralma Derinleşti: Zorluklar Sürecek!

Yurt içi gündemin beklenen verilerinden imalat PMI açıklandı. Türkiye’nin imalat sektörü, Haziran'da dördüncü kez daralma bölgesinde kaldı.
İmalat Sektöründe Daralma Derinleşti: Zorluklar Sürecek!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ekonomik büyüme göstergelerinden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) açıklandı. Rapora göre imalat sektöründe aktivite, Haziran’da sektörde bozulan performansı ortaya serdi.

48,2’ye gerileyen PMI, 2020 yılının başındaki ilk pandemi dalgasından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Mayıs’ta İSO Türkiye İmalat PMI, bir önceki aydan değişmeyerek 49,2 olmuştu. Haziran verisiyle birlikte PMI, dördüncü kez büyümeyi daralmadan ayıran 50 eşiğinin altında gerçekleşti.

Önümüzdeki Aylar Üreticiler için Zorlu Olacak!

Önümüzdeki Aylar Üreticiler için Zorlu Olacak!
KAYNAK: İSO

Ankette Türk üreticilerin, fiyat artışları ve talep zayıflığının daha yumuşak yeni siparişlere ve üretimin yeniden ölçeklenmesine yol açtığı zorlu bir pazar ortamıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

İstihdamdaki artışlar yine başta gelen olumlu yönken burada bile iş yaratma oranının son iki yılın en düşük oranları arasında yer alması göze çarptı. Önümüzdeki ayların, firmalar için zorlu olmaya devam edecek gibi göründüğü belirtildi.

Fiyat artışları ve zorlu ekonomik koşulların ikinci çeyrek sonunda talepteki zayıflıkta etkili olduğu, hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlamaların Mayıs’a kıyasla daha belirgin gerçekleştiği aktarıldı.

GCM Yatırım Banner

Firmalar, yeni sipariş alımlarındaki yavaşlamaya paralel olarak satın alma faaliyetlerini azaltmayı sürdürürken Haziran’da enflasyonist baskılar güçlü seyretti.

Hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarında artış hızları seri ortalamalarının üzerinde kaldı. Anket katılımcıları, girdi fiyatlarındaki yükselişte ham madde ve enerji maliyetlerindeki artışın yanı sıra döviz kurlarındaki olumsuz seyre atıfta bulundu.

Firmalar, söz konusu olumsuzluklarla satış fiyatlarını keskin bir şekilde artırdı. Takip edilen 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler geriledi. Üretim de sektörlerin büyük kısmında yavaşladı. Haziran’da yalnızca giyim ve deri ürünlerinin yeni siparişleri büyüme bölgesinde kalırken altı sektörde siparişler büyümeden düşüşe geçti.

En keskin yavaşlamalar sırasıyla metalik olmayan mineral ürünler ve ana metal sanayi sektörlerinde kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın