Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İmalat PMI’de Mayıs 2020’den Bu Yana En Düşük Seviye

S&P Global tarafından İstanbul Sanayi Odası (İTO) için derlenen veriler, büyümenin öncü göstergesi imalat PMI’nın 4,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.
İmalat PMI’de Mayıs 2020’den Bu Yana En Düşük Seviye
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye imalat sektörü, Eylül ayında önemli bir daralma yaşadı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından hazırlanan İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 44,3 seviyesine gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Ağustos ayında 47,9 olan PMI, üst üste altıncı ayında da 50 seviyesinin altında kalarak sektörde daralmanın sürdüğünü işaret etti.

Zayıf talep ve azalan üretim, imalatçıların istihdam ve satın alma faaliyetlerini önemli ölçüde azaltmasına neden oldu. Yeni siparişler alt endeksi 46,7’den 40,8’e düşerken, yeni ihracat siparişleri de uluslararası piyasalardaki durgunluğun etkisiyle 50,5’ten 45,3’e geriledi. Bu gerilemeler, pandemi döneminden bu yana en sert küçülmeyi ortaya koyuyor.

İmalat PMI tarihsel bakış
Kaynak: S&P Global

Yeni siparişlerdeki keskin düşüş, üretimi de etkiledi. Üretim alt endeksi Eylül ayında 46,2’den 42,8’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en sert düşüşünü yaşadı. Talepteki daralma, üretimdeki bu gerilemeyi körüklerken, imalat sektöründe işler hızla yavaşlamaya devam ediyor.

Zayıf taleple birlikte imalatçıların istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de azalma yaşandı. İstihdam alt endeksi Eylül’de 48,6’dan 46,9’a düşerken, satın alma faaliyetleri de benzer bir şekilde daraldı. Talep zayıflığı tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı hafifletmiş olsa da, TL’deki zayıflama ve hammadde fiyatlarındaki artış girdi maliyetlerinin yükselmesine yol açtı.

S&P Global/Harker: Tablo Endişe Verici

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, son PMI verilerinin Türk imalat sektörü için zorlu bir döneme işaret ettiğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Harker, birçok şirketin, talepteki zayıflık nedeniyle yeni iş alma konusunda zorlandıklarını ve bu durumun üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerine olumsuz yansıdığını ifade etti. Enflasyon baskılarının hala yüksek olduğunu ve bu durumun talep toparlanmasına katkı sağlamayacağını sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.