
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 2021’in Temmuz ayına ait imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı. Sektördeki gelişmeleri en net bir şekilde ortaya koyan imalat PMI, söz konusu dönemde 54,0 seviyesine yükseldi.
Endeks Haziran ayında 51,3 değerinde gelmişti.
IHS Markit’ten elde edilen verilere göre virüs kısıtlamalarının gevşetilmesi, Temmuz’da imalat sektörünü olumlu etkiledi.
Açıklanan rakam Ocak ayından bu yana en güçlü iyileşmenin olduğunu gösterdi. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle yeni siparişlerde belirgin bir artış olduğu aktarıldı. Müşteri ve yeni sipariş talebi, 2020’nin Ağustos ayından bu yana en yüksek artışı işaret etti.
Küresel piyasalardaki talep güçlenmesi ihracat tarafına da olumlu yansıdı. Bu toparlanmaların etkisiyle firmaların üretim hacimleri iki aydır üst üste artış göstermiş oldu. Üretimdeki büyüme son dokuz ayın en yüksek düzeyini temsil etti.
Firmaların artan iş yükü nedeniyle satın alma faaliyetlerini ve istihdamı genişletmeye devam ettiği görüldü. Türk imalatçıları son 14 aydır istihdamını artırdı. Anket katılımcıları son artışın yeni siparişlerin hızlanmasından ve üretim gereksinimlerinin artmasından kaynaklandığını bildirdi.
2020 Ekim’den bu yana en yüksek artışı gösteren üretimin, müşteri talebindeki iyileşmeden kaynaklandığı söylendi. Haziran ayına göre birçok alanda iyileşme olsa da firmalar tedarik zincirlerindeki aksamaların devam ettiğini, bunun da girdi teminine yönelik çabaları olumsuz etkilediğini bildirdi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, firmaların hızlı bir şekilde toparlanma yeteneğine sahip olduklarını geçtiğimiz yıl gösterdiklerini belirtti.
Harker sözlerine, “Bunun bir benzerini tekrar gerçekleştirme yolunda görünüyorlar. İstihdam ve satın alma faaliyetlerinin ivme kazanması, firmaların artan iş yüklerini karşılamasına yardımcı oluyor. Öte yandan, koronavirüs vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesi, büyüme planlarının önümüzdeki aylarda yeniden olumsuz etkilenebileceği yönünde endişe yaratıyor.” şeklinde devam etti.