Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bugün yayımladığı raporda küresel görünüme ilişkin mevcut karamsarlığı artırdı. Eylül ayında yayımladığı raporunda modern köleliğin arttığı konusunda uyaran ILO, bu kez kötüleşen işsizlik ve gelir eşitsizliğine ilişkin tahminleriyle endişe yarattı.
Yeni rapor, küresel işgücü piyasalarının görünümünün son aylarda kötüleştiğini belirterek mevcut eğilimlere göre iş açıklarının azalacağını öngördü. ILO’ya göre küresel istihdam büyümesi 2022’nin son çeyreğinde önemli ölçüde kötüleşecek.
Artan enflasyonun birçok ülkede reel ücretlerin düşmesine yol açtığını belirten örgüt, “Bu, birçok ülkede en çok düşük gelir gruplarını etkileyen pandemi krizi sırasında gelirdeki önemli düşüşlerin üzerine geliyor.” ifadeleriyle açıkladı.
İş gücü piyasasında sert bir yavaşlamaya işaret eden verilerin şimdiden görüldüğünün altını çizdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü, “iş gücü piyasası eşitsizliklerinin artması muhtemel” vurgusuyla bunun gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında sürekli bir ayrışmaya katkıda bulunacağını ekledi.
24 Şubat’tan bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve bunu izleyen olumsuz etkilerle birleşen bir dizi çoklu krizin, 2022’de iş dünyasını derinden etkilediğini aktardı. Birleşmiş Milletler’in alt kuruluşu bu noktada karamsarlığını şöyle dile getirdi:
“Etkiler, gıda ve enerji enflasyonu, azalan reel ücretler, artan eşitsizlik, daralan politika seçenekleri ve gelişmekte olan ülkelerde artan borçlar aracılığıyla hissediliyor. Belirsizlik ve kötüleşen beklentiler işe alımları etkilediğinden, ekonomik büyüme ve toplam talepteki yavaşlama da işçilere olan talebi azaltacaktır.”
Rapora göre Ukrayna’daki çatışmanın sona ermesi, küresel istihdam durumunun iyileştirilmesine yardım edecek. 2022’nin başında, özellikle yüksek vasıflı mesleklerde ve kadınlar arasında, küresel çalışılan saat sayısı güçlü toparlansa da bu durum, kayıt dışı işlerdeki artıştan kaynaklandı.
Durum yıl boyunca kötüleşti ve örgütün tahminlerine göre 2022’nin üçüncü çeyreğinde çalışılan saat seviyesinin pandemi öncesi seviyelerin yüzde 1,5 altında kaldı. Bu da 40 milyon daha az tam zamanlı iş ile sonuçlandı.
ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, küresel istihdam durumunun son derece endişe verici olduğunu belirterek küresel iş birliğinin gerektiğini söyledi.
“Bu son derece endişe verici küresel istihdam durumuyla mücadele etmek ve küresel işgücü piyasasında önemli bir gerilemeyi önlemek, hem ulusal hem de küresel düzeyde kapsamlı, entegre ve dengeli politikalar gerektirecektir” dedi.