Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü sebebiyle, çocuk işçi sayısındaki artışa dikkat çekti. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, hükümetlerin yaptığı seçimlerin milyonlarca çocuğun hayatını değiştireceği veya bozacağı konusunda uyarıda bulundu.
ILO ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) 2020 verilerine göre dünya genelinde 160 milyon çocuk işçi bulunurken, bunun 79 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor.
Çalıştırılan çocuklardan 5-11 yaş arasındakilerin yüzde 28’i, 12-14 yaş arasındakilerin ise yüzde 35’inin okula gitmediği biliniyor. Çocuk işçiliğinin en fazla olduğu bölge ise Afrika. Çocuk işçiliği oranı Asya ve Pasifik bölgesinde yüzde 5,6, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 6, Sahra Altı Afrika’da ise yüzde 23,9 oranında.
ILO Çocuk İşçiliği Yetkilisi Benjamin Smith, AA’ya verdiği demeçte Covid-19 salgınının çocuk işçiliğinin artışını etkilediğini söyledi. Salgın sonrası elde ettikleri rakamların; pandeminin geçim kaynağı, istihdam ve ekonomi üzerindeki etkilerinin, çocuk işçiliğinde artış olduğunu doğruladığını belirtti.
Çocuk İşçi Sayısında 9 Milyon Artış Bekleniyor
Bu yılın sonuna doğru çocuk işçi sayısında 9 milyon artış olacağını öngören Smith, bunların genellikle kayıt dışı ekonomide çalıştırıldığını belirtti. Çocuk işçilerin üçte ikisinin aileleriyle beraber, yüzde 70’inin ise tarım sektöründe çalıştığını açıkladı.
Doğru düzgün bir işi olmayan ailelerin çocuklarının da çalışmak zorunda olduğunu belirten Smith, ILO’nun çocuk işçiliği sorununu çözmek için Evrensel Sosyal Koruma konusuna odaklanacağını dile getirdi.
UNICEF ile birlikte hazırladıkları raporun; işsizlik sigortası, emekli maaşı düzenlemesi, çocukların okuluna devam etmesi ve çalışma alanından uzak durması için katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Ülkelerin ulusal çocuk işçiliğiyle mücadele politikasnı benimsemesi ve sosyal koruma sağlayan tedbirleri alması halinde, 2025’e kadar her türlü çocuk işçiliğini sonlandırma hedefinin gerçekleştirilmesi yolunda büyük adımlar atılacağını ifade etti.