Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 27-28 Şubat Dezenformasyon Bülteni’ni yayımladı. Kahramanmaraş depremleri nedeniyle sosyal medyada yer alan bazı haberlere dair detaylı açıklama yapıldı. Bültende yer alan ana başlıklar ise binaların yapı kimlik belgesi, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın gözaltı iddiası, mülteci konusu, uyuz salgını olmak üzere en çok konuşulan konular oldu.
kolayca yatırım yapın
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan bültende, gerçeği yansıtmayan ve hakikat olarak açıklık getirilen konular şu şekilde sıralandı:
- “Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, hükümetin deprem politikalarını eleştirdiği için gözaltına alındı” iddiası: Ercan’ın hükümetin deprem politikalarını eleştirdiği için gözaltına alındığı iddiasının gerçek dışı olduğu belirtildi. “Deprem bölgesine ilk iki gün asker inmediği için korunmasız kadınlara tecavüz edilmiş” şeklindeki sözleri nedeniyle gözaltına alındığı ve asılsız haber yayma suçu ve TCK 217/A maddesinde düzenlenen halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu düzenlemeleri kapsamında değerlendirildiği bildirildi.
- “Depremde İskenderun Devlet Hastanesinin jeneratörleri çalışmadığı için birçok hasta hayatını kaybetti” iddiası: Bazı basın organlarında yer alan bu haberin asılsın olduğu, hakikatte hastanenin deprem nedeniyle yıkıma uğradığı ve bu nedenle de can kaybı yaşandığı belirtildi.
- “Binaların yapı kimlik belgesinin olmadığı” iddiası: Söz konusu iddianın gerçek dışı olduğu belirtilen bültende, işin doğrusu “23 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin, “yapılara sertifika verilmesi konu başlıklı” 31’inci maddesinin 2’nci fıkrasıyla, Bina Kimlik Sertifikası (BKS) projesi hayata geçirilmiş ve 2021 yılının ikinci yarısından itibaren uygulamaya konmuştur.” cümlesiyle açıklandı.
- “Malatya Doğanşehir Erkenek göleti ve sulaması depremde gördüğü zarardan dolayı gövde seti en az 3 metre kaydı” iddiası: Afet bölgesinde yer alan 140 baraj ve göletin uzmanlar tarafından incelendiği, bahsedildiği gibi bir durum olmadığı ve tehlike arz edecek bir sorun olmadığının tespit edildiği aktarıldı.
- “Depremin ardından Türkiye’nin Suriye sınırı ve mültecilerle ilgili manipülasyonlar”: Sosyal medyada konuyla ilgili olarak yapılan paylaşımların 2021 yılında İran topraklarına geçen Afganlar olduğu açıklandı.
- “Diyarbakır’da bulunan çadırkentte uyuz salgını başladı” iddiası: Bir basın yayın organında yer alan bu iddianın gerçeği yansıtmadığı, afet bölgesindeki toplu yaşam alanlarında kalan vatandaşların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçtiği bildirildi.
- “Afet bölgesine gelen yardımları stoklayanlar bu malzemeleri Mersin’deki Mavi Boncuk Parkı’nda satıyor” iddiası: Bu iddianın aslının ise Mersin Hırsızlık Büro tarafından yapılan araştırma sonucunda tespit edildiği kaydedildi. Hatay’da Ateşler Gıda isimli bir işyeri sahibinin, kalan malzemeleri nakliye ile Mersin’e getirdiği ve söz konusu parkta sattığı tespit edildi.
- “Diyanet 42. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda iktidara destek verin uyarısı yaptı” iddiası: Konuya dair açıklamada, “Din hizmetlerinin topluma daha etkin ve verimli bir şekilde sunulması amacıyla belirli periyotlarla düzenlenen İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda, böyle bir ifade yer almamıştır.” bilgisine yer verildi.