
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğal gaz sektörüne dair pek çok değerlendirme ve ileriye dönük birtakım planları incelemek için belli şirket ile yetkilileriyle bir buluşma gerçekleştirdi.
EPDK, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş., Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği ve dağıtım şirketlerinin önde gelen yetkililerinin gerçekleştirdiği söz konusu görüşme, bu yılın değerlendirmesini esas alırken, 2020-2022 yılları yatırımlarına ait planları da içerdi.
Türkiye’nin 81 ili 2018 yılı sonundan itibaren doğal gaza kavuşturuldu. Yapılan görüşmelerde genişleme faaliyetlerinde bu kez ilçe ve beldelerin öne çıkması dikkat çekti.Gerçekleştirilen toplantıda doğal gazdaki genişleme çabalarının planlanan zamanda en kısa şekilde gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Bunun yanı sıra hem teknik hem de ekonomik bakımdan doğal gaz kullanmaya en uygun ilçelerin belirlenmesi de toplantının temel amaçlarından biriydi.
Bu kapsamda ilçeler ve iletim hatları arasındaki uzaklık, coğrafi konum, nüfus, sanayi, enerji harcamaları ve turizm potansiyeli gibi bazı önemli veriler incelenerek bir verimlilik analizi yapıldı.
Toplantıda ulaşılan sonuçlar EPDK tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ulaştırılacak.2019 yılının başından itibaren Çankırı’nın Şabanözü, Diyarbakır’ın Çermik, Samsun’un Kavak, Diyarbakır’ın Silvan, Şanlıurfa’nın Birecik, Kütahya’nın Kuruçay ve Hisarcık bölgelerinin doğal gaz ile buluşturulduğu biliniyor. Böylelikle yılın dokuzuncu ayından itibaren doğal gaz getirilen ilçe ve beldelerin sayısı 517 olarak kayıtlara geçti.
2019 yılı sonuna kadar bu rakamın 550’ye çıkarılması hedeflenirken, doğal gaz kullanımında genişleme faaliyetleri sürdürülecek. Bunun yanında 2019 itibarıyla Türkiye’deki doğal gaz abonelerinin sayısı 15 milyonu aştı, 65 milyon vatandaşa ise erişim olanağı sunuldu.
Mayıs ayında kaydettiği bir açıklamasında değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019’da 1,1 milyar liralık doğal gaz şebeke yatırımıyla sayısı 1 milyonu bulan yeni abonenin daha doğal gaz kullanımına başlayacağını belirtmişti.
Eylül ayı başında doğal gaza getirilen %14,9’luk fiyat artırımıyla birlikte tüketiciler bir ay içerisinde iki kez zamma maruz kaldı. Söz konusu zamların ilki Ağustos başında gelirken, yalnızca 30 gün içerisinde toplamda %30’luk bir zam oranı gözlemlenmişti. Ekonomistlerden bazıları, bu durumun yıl sonu enflasyon rakamına 27 baz puanlık bir etkisi olacağını öngörüyordu.