Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İlaçta Euro Kurunun Sabitlenmesi Nedeniyle Firmalar Gönderim Yapmıyor

İlaçta Euro kurunun 2,69 TL'ye sabitlenmesi nedeniyle bazı yabancı firmalar Türkiye'ye ilaç göndermiyorlar. Bu nedenle 140 kalem ilaca piyasada ulaşılamıyor.
İlaçta Euro Kurunun Sabitlenmesi Nedeniyle Firmalar Gönderim Yapmıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Kurdaki yükseliş ilaç sektörünü derinden etkilemiş ve ithal ilaçların temininde çeşitli sıkıntılar yaşanmıştı. Her sene devlet tarafından belirlenen Euro kuru üzerinden ilaçların fiyatı belirlenirken, bu yıl henüz belirlenmemiş olması nedeniyle yabancı firmalar, Türkiye’ye ilaç gönderimi yapmayı bıraktılar. İlaçta sabitlenen Euro kuru, 15 Şubat tarihinde yeniden belirlenecek ve şu anda 140 kalem ilaca piyasada ulaşılamıyor.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin her sene kullanılacak Euro kurunun devlet tarafından yıl başında açıklandığını söyledi.

Okan Şahin İlaç Tedarik Sorunu YorumuSon dönemde piyasadaki ilaçların durumu ile ilgili odalara çok sayıda şikayet geldiğini belirten Şahin, “2018 yılında Euro kuru 2,69 TL seviyesindeydi. Bu yılki Euro kuru halen açıklanmadı. Maalesef bu açıklamanın gecikmesiyle birlikte ilaç firmaları piyasaya ilaç vermekten imtina ediyor,” ifadelerini kullandı.

Mevcut yasaya göre her yılın ilk 45 gününde duyuru yapıldığını söyleyen Şahin, bu tarihin yakın bir tarihe çekilmesi için başvuru yaptıklarını açıkladı. 140 kalem ilaca piyasada ulaşılamadığını belirten Şahin, 150-20 kalem ilacın da kısıtlı ulaşımının söz konusu olduğunu ifade etti. Şahin, “Mesela Bursa’da aylık bir ilaçtan bin kutuya ihtiyaç varken, şu anda 100 kutu veya 50 kutu var. Hastalarımız bu kısıtlı ürünlere de ulaşmakta sıkıntı çekiyor,” dedi.

Şahin, piyasada ilaç bulunmamasından dolayı eczacıların sorumlu tutulmaya çalışıldığını ve gerekli başvuruları yaptıklarını söyledi.

Eczacılar Sorumlu Tutuluyorİlaç firmalarından depolara ilaç sevkiyatında sıkıntılar olduğunu belirten Şahin, bu konuda devletle görüşmelerde bulunduklarını ve deneyimlerin sıkılaştığını vurguladı. Buna karşın sıkıntıların devam ettiğini söyleyen Şahin, kur belirleme tarihinin öne çekilmesi için başvuru yaptıklarını dile getirdi.

İlaç firmalarının düşük kurdan ilaç vermek istemediklerini ve fiyatın artacağını bildikleri için beklettiklerini vurgulayan Şahin, ilaca ticari baktıklarını, sağlıkta ticaretin ikinci planda olması gerektiğini ifade etti. Yerli ilaçta ise pek sıkıntı olmadığını söyleyen Şahin, muadilleri olduğu için hastalara hizmet verebildiklerini belirtti.

Sıkıntıyı muadili olmayan ve ithal edilen ilaçlarda yaşadıklarını söyleyen Şahin, firmaların Euro kuruna gelecek zammı beklediğini vurguladı.

Sorun Muadili Olmayan İthal İlaçlarda YaşanıyorAlmanya, İsviçre, Japonya, Amerika gibi ilaç sektöründe büyük ülkelerde yaşadıklarını belirten Şahin, bu ülkelerin hepsinde farklı ilaçlar geldiğini ve hepsinin yapılacak zammı beklediklerini ifade etti. Bazı ilaçlarla ilgili korumalar olduğunu da belirten Şahin, bir ilacı firma bulduktan sonra yaklaşık 10 yıl boyunca kimsenin üretmediğini söyledi.

Şahin, “Yerli ilaç sanayimizin gelişmesi gerekiyor. İlaç piyasasına baktığımız zaman yüzde 70’i yerli. Ancak TL bazında baktığımız zaman son dönemde yapılan yatırımlar ve teşviklerle yüzde 49’lara kadar yerli sanayi çıkabildi. Yabancı firmalar ikaç vermeyi kestiği zaman, yerli ilaç sanayimizin güçlü olması gerekiyor. Bizim kendi kendimize yeter hale gelmemiz lazım,” ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu