Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İklim Eylemsizliği Avustralya’ya 3,4 Trilyon $ ve 880 Bin İş Kaybettirebilir

Kontrol altına alınmayan iklim değişikliğinin Avustralya’ya 3,4 trilyon dolar ve 880 bin iş dahil çok büyük bir maliyeti olacağını belirten rapor, harekete geçmenin faydalarını da vurguladı.
İklim Eylemsizliği Avustralya’ya 3,4 Trilyon $ ve 880 Bin İş Kaybettirebilir
Son Güncelleme: 
Yorum

Yılın ikinci çeyreğindeki düşüşle 30 yılın ilk resesyonuna giren Avustralya ekonomisi, yayımlanan son bir rapora göre iklim konusundaki eylemsizlikle de tehdit altında. 2050’ye kadar net sıfır emisyonu teşvik eden politikalar kabul edilirse 250,000 iş yaratılacağı ve ekonomiye 680 milyar dolar ekleneceği söylendi.

İklim krizi önümüzdeki 50 yıl boyunca kontrol edilmezse, Avustralya ekonomisinin %6 daha küçük olacağı, 880 bin daha az iş olacağı ve ekonomik fırsatlarda 3,4 trilyon dolarlık kaybın yaşanacağı belirtildi.

Diğer yandan, danışmanlık şirketi Deloitte Access Economics tarafından yapılan analiz, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle, küresel ısınmanın 1,5C’de tutmanın ekonomiyi %2,6 veya 680 milyar dolar genişletmesiyle ve 250 bin iş yaratma hedefiyle tutarlı politikalar buldu.

Deloitte, iklim değişikliğinin kamusal olarak nasıl değerlendirildiğine dair temel bir kusur olduğunu söylediği şeye odaklandı.

İklim Eylemsizliği Avustralya Maliyet 3,4 Trilyon $ ve 880 Bin İş Bu arada, sorunu çözmek için atılan adımların faydalarının sık sık küçümsendiğini öne sürdü. İklim krizi ve koronavirüs salgını nedeniyle çalışan Avustralyalıların yüzde 30’undan fazlasının ve milli gelirin yüzde 30’unun ekonomik bozulmaya savunmasız kaldığını ve plansız bir ekonomik geçiş yaşayacaklarını tahmin etti.

“Bu, önemli sayıda iş ve büyüme risk altında olsa da durum o kadar vahim değil. İyi haber şu ki, işgücünün kalan yüzde 70’i ve Avustralya’nın GSYİH’si, Covid sonrası bir dünyada Avustralya için değişim ve yeni bir ekonomik yörünge yaratmaya yardımcı olabilir” dedi.

Deloitte Australia’nın Baş Ekonomisti Chris Richardson, Covid deneyiminin “felaket risklerini” gözden kaçırmanın maliyetini gösterdiğini dile getirdi.

İklim değişikliğine atıfta bulunarak bunun diğer büyük riskin önüne geçmek için acil bir uyandırma çağrısı olduğunu ekledi.
Avustralya Resesyon
Kaynak: Trading Economics

Richardson, iklim kriziyle mücadele etmenin en iyi yolunun “piyasa mekanizmaları” olduğunu da söyledi. Rapor, yeni teknolojiler için yeni mineral madenciliği yapmak, gelişmiş üretimde yeniliği desteklemek ve altyapının yükseltilmesi ile değiştirilmesine yatırım yapmak gibi hızlı büyüyen sektörlerin peşinden koşmayı önerdi.

Raporun Baş Yazarı Pradeep Philip, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmanın ekonomik bir gereklilik olduğunu belirterek net sıfır emisyona geçişte maliyetler ve bazı kaybedenler olacağını ancak harekete geçilmezse herkesin kaybedeceğini vurguladı.

Net sıfır emisyona ulaşmanın 2050 yılına kadar GSYİH’yi 90 milyar dolar azaltacağını tahmin eden rapor, bunun yaklaşık dörtte birinin -23 milyar dolar- iklim değişikliğinin kilitli etkileri nedeniyle kaçınılmaz olduğunu ve kalan 67 milyar doların ekonominin büyüklüğüne göre ödenmesi gereken küçük bir bedel olduğunu savundu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu