
Dünyada genel olarak koronavirüsün kontrol altına alındığını söyleyebiliriz. Toplam vaka sayısı 4 milyonu geçerken, 287 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Birçok ekonomi, virüsü kontrol altına aldığını ve ondan nasıl korunarak hayatını sürdüreceğini öğrenmeye başladı.
Yaklaşık 2 aydır neredeyse tüm ekonomik faaliyetler kısıtlandı. Bazı ülkeler tamamen durdururken, bazıları kontrollü şekilde faaliyet gösterdiler. Bu durum ülke ekonomilerini resesyona sürüklerken, bir an önce yeniden ekonomilerini açmak istiyorlar. Ancak şimdi de ikinci dalga virüs endişeleri artıyor.
Dolar, küresel toparlanmayı olumsuz etkileyecek ikinci dalga virüs endişelerinin artmasıyla neredeyse tüm para birimleri karşısında yükseldi.
Önemli paralar karşısında doların değerini izleyen endeks, Asya’da iki haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Bir hafta öncesinde ise 100,27 seviyesinden gerilemeye başlamıştı ve 99,52 seviyesine kadar değer kaybetmişti. Bu seviyeden yükselen dolar endeksi, bugün 100,40 seviyesine kadar yükseldikten sonra %0,11 oranında geri çekilerek 100,13 seviyesinde seyretmeye başladı.
Negatif faiz olasılığını önemsiz gibi gösteren FED yetkilileri, doların cazibesini artırdı. Ayrıca Çin, Almanya ve Güney Kore’de ortaya çıkan yeni virüs vakalarıyla ilgili endişeler arttı. Bu iki faktörle birlikte doların güvenli liman talebi artış gösterdi.
EUR/USD paritesi, dünkü işlemlerde düşüş kaydettikten sonra bugün yüzde 0,13 oranında artıda 1,0821 dolara seyrediyor.
Mayıs ayına yükselişle başlayan parite, Nisan’ın başından sonra ilk kez 1,10 seviyesinin üstünü gördü. 1 Mayıs’ta 1,1018 dolara kadar yükselen parite, bu noktadan düşüşe geçti. Euro 1,0766 dolara kadar gerilerken, toparlanmaya çalıştı.
AUD/USD, Çin’in bazı Avustralya et ürünleri ithalatını yasaklamasıyla yüzde 0,8 oranında düştü. Bir haftanın en düşük seviyesi olan 0,6432 dolara kadar gerileyen parite, bugünki işlemlerde kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 0,22 oranında ekside seyrederek 0,6475 dolardan işlem görmeye başladı.
GBP/USD paritesi ise İngiltere’nin ekonomiyi açmak için hazırladığı ağır plandan etkilendi. Sterlin planın açıklanmasıyla birlikte baskı altında kalırken, dolar karşısında dün geriledi. 1,2282 dolara kadar inen parite, bugünkü işlemlerde bir miktar toparlandı. Yüzde 0,11 oranında artıda seyrederek 1,2347 dolardan işlem görmeye başladı.
Dolar kuru ise 7,27 liralık zirvesinin ardından geri çekilirken, bugün %0,88 düşüşle 7 lira sınırından işlem görüyor.
Kur, yeni zirvesini kaydettikten sonra gelen BDDK müdahalesiyle gerilemeye başlamıştı. Dün yatay seyrini bozan kur, düşüşe geçti. İşlemleri 7,0731 liradan sonlandırdıktan sonra bugüne 7,0740 liradan açıldı. Daha sonra gerilemeye başladı ve TSİ 10:00’da 7,0095 liraya kadar düştü.
Dolar, yatırımcıların koronavirüs krizinden kaynaklanan riskten kaçınmalarını yakından takip etti. Ancak Washington bu çeyrekte yaklaşık 3 trilyon dolar borç almaya hazırlanırken, artan vadeli getirileri de paraya bir miktar carry trade cazibesi kazandırdı. Şimdi FED Başkanı Jerome Powell’ın yarın yapacağı konuşma bekleniyor.