
İlk çeyrekte yüzde 1,2 daralan Meksika ekonomisi, salgından en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Kaldı ki ikinci çeyrekte çok daha kötü daralmanın beklenmesi ve gelen diğer tahminler de bu yönde.
Reuters tarafından yapılan analist anketine göre de Meksika ekonomisinin Nisan-Haziran çeyreğinde koronavirüse yönelik kısıtlamalar nedeniyle tarihi seviyelerde daralması bekleniyor.
13 analistin verdiği cevapları baz alan ankette ortalama tahmin ikinci çeyrekte GSYİH’de ilk çeyreğe kıyasla mevsimsellikten arındırılmış bir yüzde 17,7 düşüş olacağını gösterdi.
Meksika ekonomisi Mart sonuna kadar olan üç aylık dönemde yüzde 1,2 daralmıştı.
Ekonominin tahmin edildiği gibi küçülmesi durumunda, bunun en azından kayıtların başladığı 1993’ün başından bu yana Meksika GSYİH’sindeki en dik düşüş olacağı belirtildi. Reuters tarafından ankete katılan analistler, GSYİH’nin ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre ise yüzde 19,6 daralacağını öngördü.
Analistler yıl boyunca Meksika GSYİH’sinin yüzde 10,1 oranında küçüleceğini tahmin etti ki bu oran, ayın başlarında yapılan ankette verilen yüzde 9’luk tahminden iyi geldi. Perşembe günü ülkenin Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) tarafından açıklanacak ikinci çeyrek GSYİH’si öncesinde gelen tahminler endişeleri artırdı.
Sonuçta Nisan ve Mayıs aylarında, hükümetin salgına karşı koymak için aldığı önlemler nedeniyle ülkenin ekonomik faaliyetlerinin çoğu askıya alınmıştı.
Meksika Finans Bakanı Arturo Herrera Gutiérrez de Haziran ayında yaptığı bir açıklamada ülke ekonomisinin Nisan ayında %17 küçüldüğünü duyurmuştu. Meksika Merkez Bankası, Mayıs ayında en olumsuz senaryoda 2020 GSYİH’sinin yüzde 8,8 oranında daralabileceğini bildirmişti.
Ayrıca INEGI tarafından açıklanan resmi veriler, Meksika ekonomisinin Mayıs’ta bir önceki ayın rekor düşüşünün ardından yüzde 2,6 küçüldüğünü gösterdi.
Ekonomi geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,7’lik rekor düşüş kaydetti. Nisan’daki düşüş ise yüzde 19,8 seviyesindeydi. Derinleşen daralma, Meksika’nın Mayıs sonunda bazı sektörleri açmaya başlamasına rağmen gerçekleşti.
Latin Amerika’nın ikinci en büyük ekonomisindeki durum endişe vericiyken ülkedeki salgın tablosu da pek iyiye işaret etmiyor. Worldometers verilerine göre şimdiye kadar 395 bin 489 vakanın görüldüğü ülkede 44 bin 22 kişi pandemi nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni günlük vaka ve ölümlerde artış sürerken toplam vaka eğrisi de yükselişini sürdürüyor.